Muzika

Saša LOŠIĆ: Srećan sam što sam opet u Crnoj Gori

plavi_orkestar- Dolazeći uz more ka Igalu, počela su da mi naviru sjećanja kada sam krajem 70-tih godina još, sa roditeljima dolazio na odmor u Herceg Novi i mogu vam reći da sam jako sretan što sam ponovo ovdje - rekao je za Radio Jadran, odmah po dolasku u Novi i "Mimozu", frontmen grupe "Plavi Orkestar" Saša Lošić - Loša.

Saša LOŠIĆ: Srećan sam što sam opet u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj bend, čije se pjesme od prije 20 godina slušaju podjednako i danas kao i tada, nakon dugo vremena ponovo će večeras neprevaziđenim hitovima, uljepšati početak »Praznika mimoze«, na Trgu Nikole Đurkovića.

Loša, kao i nekada davno ne skida svoju plavu kapu, i dalje ima šarmantni prepoznatljivi osmjeh, pa ga ni umor od dugog puta iz Sarajeva nije spriječio da kroz opušten razgovor, najavi koncert, koji je zakazan za 20 časova.

Sam, za svojim lap topom, u miru Mediteranskog zdravstvenog centra u Igalu, pristaje odmah na razgovor bez zadrške, koju obično imaju velike muzičke zvijezde, iako on to i jeste! - Mislim da ne postoji praznik na svijetu, koji ima ljepše ime od vašeg. Odmah kad kažeš Praznik mimoze, spomeneš taj žuti cvijet, osjetiš neku nježnost u glasu - priča nam Loša i nastavlja:

- Ne samo što ima svoj ugled, nego mi i sjećanja naviru iz mladosti kada smo svi imali neki poseban odnos prema njemu. Slaviš ime cvijetu, ima li šta romantičnije od toga?

On se prisjeća da su na Kanli Kuli imali koncert '85 godine, pa i nešto kasnije, ali od posljednjeg druženja sa »plavcima« prošlo je dosta vremena.

- Pa ima sigurno 20 godina da nismo bili u Herceg Novom i zato ćemo večeras sve to nadoknaditi, upravo romntičnim nastupom, jer Plavi Orkestar je nepopravljivi romantik i nema ništa bolje nego nas zvati na otvaranje - kaže sa smješkom Saša.

- Možda smo usamljeni u našem razmišljanju, ali mislimo da još uvijek nije zavladao samo interes i da još ima ljubavi među nama.

Loša ne zna kako da objasni fenomen da se nihove pjesme slušaju i sada jednako kao i kada su nastajale i čini mu se da su sada poznatiji nego prije.

- Imamo stalno velike svirke, po svim bivšim republikama, i sluša nas ogroman broj ljudi na njima i svi su eufroični zbog toga, samo smo mi i dalje mirni nakon tih koncerata. Danas više nije tako važno biti toliko poznat, nama mnogo znače nastupi uživo i od toga živimo - kazao je Loša.

Večeras će se na trgu oriti "Bolje biti pijan nego star", "Suada", "Odlazim", "Kaja", "Jedina", "Good bye teens"...i mnoge druge, ali na svu sreću imaćemo i narednih 20 godina što da slušamo.

Nakon tri i po godine tu je novi album, na radost svih njihovih brojnih fanova.

- Ućiće u istoriju kao album koji se najduže radio na ovim prostorima.

Riječ je o 11 novih pjesama koje će se pojaviti pod nazivom ''Sedam'', ne zato što je to sedmi album, nego se tako nešto rimovalo u jednoj pjesmi - objašnjava za Radio Jadran, Loša. Pjesme je producirao Nikša Bratoš, a kompletan autor je Saša Lošić.

- Htjeli smo da uradimo nešto odlično za kraj, jer pauza između dva albuma je bila 13 godina. Neću se uhvatiti u zamku da je ovo posljednje što radimo, ali tolika pauza pokazuje samo neambicioznost ove grupe i ko zna kada ćemo to opet uraditi - priznaje Loša.

U svakom slučaju i u pravu je, jer riječi "kraj i Plavi orekstar", ne mogu stati u jednu rečenicu.

Loša i ostali trajaće još dugo, tako da "Odlazim" možemo, sigurni smo, čuti samo na njihovim koncertima.

Portal Analitika