Abiznis

MF: Povećani budžetski prihodi u januaru

vladapotpiskapokJanuarski budžetski prihodi iznosili su 54,4 miliona eura, i veći su za 11,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija, prenosi Mina biznis.

MF: Povećani budžetski prihodi u januaru
Portal AnalitikaIzvor

Iz tog resora su, pored činjenice da je ostvareno značajno uvećanje prihoda u odnosu na uporedni period, posebno pozitivnim ocijenili strukturu realizovanih poboljšanja.

„Porast naplate zabilježen je kod prihoda po osnovu poreza na dobit pravnih lica, koji su 22,3 odsto veći u odnosu na isti mjesec prošle godine, kao i prihoda po osnovu poreza na dodatu vrijednost, koji su veći za 17,3 odsto“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su i prihodi po osnovu doprinosa veći za 20,1 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine što je, kako su pojasnili iz Ministarstva, posljedica rasta zaposlenosti kao rezultata Vladinog programa stručnog osposobljavanja.

„Ostvarenje stopa rasta kod navedenih izvora prihoda ukazuje da je, u odnosu na januar prošle godine, ostvaren blagi rast ekonomske aktivnosti, i da je poboljšana naplata poreskih prihoda, kao rezultat kontinuiranih aktivnosti nadležnih organa“, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu očekuju da će realizacija planiranih aktivnosti na planu suzbijanja sive ekonomije i efikasnije naplate poreskih potraživanja u narednom periodu, doprinijeti nastavku pozitivnih trendova kada je riječ o ubiranju budžetskih prihoda.

Portal Analitika