Abiznis

Ubrzo odluka o uvođenju stečaja za Vektru investments

brkovic27Ročište o uvođenju stečaja u kompaniju Vektra investments, na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB) i OTP faktoringa, zaključeno je danas, a odluka će, kako je najavljeno, biti donijeta u zakonskom roku, prenosi Mina biznis.

Ubrzo odluka o uvođenju stečaja za Vektru investments
Portal AnalitikaIzvor

Punomoćnik stečajnog dužnika, Ranko Grbavac je naveo da je sporna visina duga, zbog kojeg je podnijet predlog za uvođenje stečaja, jer se vodi poseban parnični postupak pred tim Sudom.

»Dužnik, kao preduzeće, posluje isključivo preko poslovnog računa koji je prohodan, odnosno nije u blokadi, pa se ne može tvrditi niti je tačno da dužnik ne izmiruje svoje dugove o dospjelosti«, kazao je Grbavac.

On je predložio da Sud obavi uvid u parnične spise iz kojih se vidi da je dug sporan, kao i da se taj predlog odbije kao neosnovan pri čemu je Sudu priložio potvrdu Centralne banke (CBCG) u kojoj se vidi da poslovni račun nije blokiran.

Stečajni upravnik, Dejan Keković Sudu je dostavio potvrdu CBCG od 30. januara u kojoj se navodi da računi Vektre investments nijesu u blokadi.

Sudija, Dragan Vučević odbio je predlog advokata CKB-a Filipa Jovovića i Senje Radović za vještačenjem.

Oni su predložili vještačenje, budući da je račun odblokiran, a u cilju utvrđivanja visine duga zbog čega se traži otvaranje stečajnog postupka. Za vještaka su predložili Ilinku Vuković.

Grbavac je bio protiv, navodeći da je nesporno da je dug odblokiran. On je kazao da će u parničnom postuku podržati vještačenje, ali ne i u stečajnom.

Jovović je naveo da dug nije sporan i da nije izmiren što dokazuje presuda podgoričkog Privrednog suda od 16. maja 2011. koja je potvrđena presudom Apelacionog od 20. novembra prošle godine iz čega se zaključuje o utemeljenosti osnova duga koji je predmet predloga za otvaranje stečajnog postupka.

Grbavac se povodom te presude izjasnio da se radi o potpuno drugom osnovu tužbenog zahtjeva što je suprotno postupku koji se vodi.

»Ta presuda se ne odnosi na dug, o čemu se rapravlja u stečajnom postupku, jer se ona odnosi samo na jedan ugovor o restrukturiranju. Konkretno, pitanje duga se raspravlja u parnici«, objasnio je Grbavac.

Sud je izveo dokaze u dokaznom postupku, pri čemu stranke nijesu imale prigovora na sadržinu sprovedenih dokaza.

Potraživanja CKB-a iznose 1,38 miliona EUR, bez kamata.

Kompanija OTP faktoring, koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod CKB, podnijela je krajem novembra 2011. godine Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništvu Brkovića, zbog duga od skoro 100 miliona EUR.

Uvođenje stečaja je traženo i za kompanije Vektra Montenegro, Vektra Boka, Horajzon Lodžistik /Horizon Logistic/ i Vektra aviejšn /Aviation/.

Privredni sud u Podgorici je 20. decembra prošle godine uveo stečaj u kompaniju Vektra Montenegro. Rješenje o uvođenju stečaja u Vektru Montenegro donio je sudija podgoričkog Privrednog suda Miodrag Anđelić na predlog CKB-a, odnosno kompanije OTP faktoring.

Privredni sud je odbio zahtjev CKB-a i OTP faktoringa za uvođenje stečaja Vektri aviejšn zbog nevraćenog kredita sa kamatama u iznosu od oko 1,2 miliona EUR, zbog činjenice da je sada račun prohodan i da nije više u blokadi.

Ročište za uvođenje stečaja u kompaniju Vektra Boka zakazano je za ponedjeljak.

Privredni sud u Bijelom Polju uveo je krajem maja stečaj u Vektru Jakić, takođe na zahtjev OTP banke. Stečaj je uveden zbog neizmirivanja kredita od 73,6 miliona EUR, koji je banka odoborila Vektri Montenegro, a gdje je Vektra Jakić bila žirant.

Stečaji su krajem jula uvedeni i u Horajzon Lodžistik, zbog duga od 2,56 miliona EUR i kompaniju Vektra voda, koja duguje 3,25 miliona EUR.

Portal Analitika