Društvo

Kaluđerović: Prodaja zemljišta „Limenke“ primjer neodgovornosti Vlade, MUP-a i UP

191vkPoslanik SNP-a Velizar Kaluđerović kazao je da je prodaja zemljišta na lokaciji zgrade, tzv. "Limenke" MUP-a, jedan je od primjera ogromne neodgovornosti Vlade CG, MUP-a i Uprave policije, njihovog nezakonitog i nedomaćinskog postupanja na štetu države, a u korist brata premijera Đukanovića i premijeru bliskih lica.

Kaluđerović: Prodaja zemljišta „Limenke“ primjer neodgovornosti Vlade, MUP-a i UP
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, Kaluđerović podsjeća da je preduzeće "Čelebić" još 2007. godine dobilo posao, koji mu je dala Uprava policije da izgradi poslovnu zgradu u Podgorici za potrebe Uprave policije po cijeni od 13 miliona eura.

- Njihov ugovor je predviđao da Vlada dio cijene, u iznosu od 3 miliona, plati preduzeću "Čelebić" prenosom vlasništva na predmetnom zemljištu sa države na to preduzeće. Nakon što je ova nezakonita transakcija poništena intervencijom državnog Tužilaštva, ubrzo je potom vlasnik navedenog zemljišta postao brat premijera Đukanovića, za cijenu od 3.3 miliona eura, ističe Kaluđerović.

Istovremeno, konačna cijena za izgradnju poslovne zgrade Uprave policije u Podgorici, koju je Vlada platila preduzeću "Čelebić", a koja je ugovorena, kako kaže, neposrednom pogodbom, „povećava se sa 13 na 15.5 miliona eura, odnosno približno cijeni prodatog zemljišta“.

- Očigledno je da navedene nezakonite transakcije na štetu države nijesu zadovoljile halapljivost pojedinaca, naviknutih da bez rada zgrću milione i stiču ogromnu imovinu, koju samo premijer Đukanović ne vidi, izričit je Kaluđerović.

On napominje da je nakon toga uslijedilo prilagođavanje prostorno-planske dokumentacije za predmetnu parcelu zahtjevima porodice Đukanović, čime je, kako tvrdi, višestruko povećana vrijednost navedene parcele.

- Kako im ni to nije bilo dovoljno, Vlada, MUP i Uprava policije, očigledno svjesno, ulaze u višegodišnje kašnjenje sa oslobađanjem lokacije objekta "Limenke", i time bratu premijera Đukanovića, kao novom vlasniku te parcele, prave argumentaciju za njegov višemilionski odštetni zahtjev od države, navodi se u saopštenju poslanika SNP-a.

Odštetni zahtjev Aca Đukanovića, da mu država na ime izgubljene dobiti plati 10 miliona eura, za Kaluđerovića jasno pokazuje kako „članovi porodice Đukanović, i sa njima povezana lica, stiču višemilionsko bogatstvo“.

- U konkretnom slučaju, brat premijera se nije ustezao da prizna da imovina, koju je platio državi 3.3 miliona eura, ako je uopšte i platio svojim novcem, poslije par godina, samo po osnovu izgubljene dobiti, njemu obezbjeđuje tri puta više novca, napominje Kaluđerović.

On poziva novog ministra unutrašnjih poslova, Raška Konjevića, da obavijesti javnost kako je moglo doći do prodaje zemljišta, a da još uvijek prostor nije oslobođen, te da se pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti.

- Da obavijesti kako se moglo desiti da Vlada, MUP i Uprava policije, pristupe prodaji zemljišta još 2007. godine, a da ni u 2013. godini još nijesu oslobodili taj prostor, kao i da li će pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti za sve pojedince, koji ovakvim činjenjem kompromituju državu, i istovremeno joj nanose višemilionsku štetu, zaključuje Kaluđerović u saopštenju.

Portal Analitika