Fudbal

PL: U januaru potrošeno 130 miliona eura

PremijerLigaFudbalski klubovi iz Premijer lige su tokom januarskog prijelaznog roka potrošili skoro 130 miliona funti, saopštila je u petak revizorska kuća Dilojt.

PL: U januaru potrošeno 130 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Izvještaj pokazuje da je u januaru ove godine potrošeno duplo više novca nego u istom preiodu prošle godine.

Zimski prijelazni rok završen je u ponoć 31. januara, a posljednjeg dana klubovi su potrošili 35 miliona funti.

"U zimskom prijelaznom roku aktivno je bilo svega nekoliko kupaca. Kvins Park Rendžers, Njukasl i Liverpul platili su više od polovine ukupne sume potrošene u ovom prijelaznom roku, dok četiri kluba, uključujući i šampiona Mančester Siti, nijesu potrošila ništa", navodi se u saopštenju.

Tokom zimskog prijelaznog roka, 62 odsto novca potrošeno je na dovođenje stranih igrača, a 21 odsto na fudbalere iz Premijer lige.

Prošlog januara premijerligaški klubovi su potrošili 60 milona funti, dok je tokom zimskog prijelaznog roka 2011. godine potrošeno 225 miliona funti.

Do toga je došlo zahvaljujući Čelsiju i Liverpulu. Uprava londonskog kluba platila je 50 miliona za transfer Fernanda Toresa iz Liverpula i 22 miliona za dovođenje Davida Luiza. Klub sa 'Enfilda' potrošio je 35 miliona funti na dovođenje napadača Njukasla Endija Kerola i 23 miliona za potpis Luisa Suaresa.

Poređenja radi, Mančester Siti u ovom prijelaznom roku nije trošio iako važi za jednog od najaktivnijih kupaca u januaru. Ispred 'Građana' na listi januarskih trošadžija je samo Čelsi koji je od 2001. godine potrošio 123 miliona funti.

Što se ljetnjeg prijelaznog roka tiče, upečatljiva je 2007. godina kada je potrošeno čak 740 miliona funti.

Portal Analitika