Društvo

Obilježavanje Svjetskog dana vlažnih staništa

2.februar---ramsarDrugog februara 1971. u iranskom gradu Ramsaru usvojena je Ramsarska konvencija o vlažnim staništima. Crna Gora je pristupila ovoj konvenciji 1995.godine, kojom je Skadarsko jezero proglašeno vlažnim staništem od međunarodnog značaja, posebno kao stanište ptica.

Obilježavanje Svjetskog dana vlažnih staništa
Portal AnalitikaIzvor

Svake godine od 1997. godine vladine agencije, nevladine organizacije i grupe građana preduzimaju aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti javnosti o vrijednostima i benefitima vlažnih staništa. Nacionalni parkovi Crne Gore se već duži niz godina priključuju ovom globalnom obilježavanju Svjetskog dana vlažnih staništa i organizuju raznovrsne aktivnosti u cilju podizanja svijesti prvenstveno školske populacije o značaju Skadarskog jezera kao močvarnog ekosistema.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana vlažnih staništa je posvećena vodama i glasi: ,,Upravljanje vlažnim staništima i vodom“ - (,,Wetlands and water management“). Kroz ovu temu se želi naglasiti značaj vlažnih staništa u očuvanju vode kao ključnog prirodnog resursa, te ukazati na potrebu mudrog upravljanja vlažnim staništima. Ovogodišnji slogan je: ,,Vlažna staništa čuvaju vodu“ – (Wetlands take care of water).

Povodom obilježavanja 2. februara - Svjetskog dana vlažnih staništa, Služba za promociju, marketing i edukaciju Nacionalnih parkova Crne Gore, realizovaće edukativne aktivnosti namijenjene djeci školskog uzrasta. U cilju promocije vlažnih staništa i podizanja svijesti o njihovom značaju stručni saradnici Službe za promociju, marketing i edukaciju posjetiće osnovne škole koje gravitiraju prostoru Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

U skladu sa ovogodišnjim sloganom: ,,Vlažna staništa čuvaju vodu“, u školama će se održati radionice koje će obuhvatiti sledeće segmente: prezentacije, predavanja i kreativni dio. Kroz prezentacije i predavanja učenici će saznati više o vlažnim staništima, Ramsarkoj konvenciji, Nacionalnom parku Skadarsko jezero i ovogodišnjoj temi Svjetskog dana vlažnih staništa. U kreativnom dijelu učenici će raditi likovne i literarne radove, a imaće i priliku da koriste karakteristični „Ramsar materijal“ namijenjen djeci školskog uzrasta.

 

Portal Analitika