Politika

Vuksanović: Srbi da nađu zajedničkog kandidata na predsjedničkim izborima

momciloolSrpski nacionalni savjet (SNS) zatražio je da političke partije, nevladine organizacije i srpske institucija pronađu zajedničkog kandidata na predsjedničkim izborima koji predstavlja srpski narod i da razmotre mogućnost zajedničkog nastupa na izborima u Nikšiću i Andrijevici, prenosi Mina.

Vuksanović: Srbi da nađu zajedničkog kandidata na predsjedničkim izborima
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik SNS Momčilo Vuksanović kazao je da u realizaciji te inicijative najveću ulogu i odgovornost imaju najveće političke partije, »čije je iskreno izmirenje jedini uslov pozitivnih promjena za Srbe u Crnoj Gori«.

»Bez obzira na konačan rezultat, kandidat srpskog naroda afirmisao bi obezbeđivanje kolektivnih prava za Srbe i što je najvažnije obezbijedio pomirenje srpskih političkih subjekata i zajedništvo svih Srba u Crnoj Gori«, smatra on, navodeći da bi taj kandidat iamo velike šanse da uđe u eventualno drugi izborni krug.

Vuksanović je kazao da bi bilo pretenciozno da SNS predloži nekog kandidata, već se nada da će se do njega doći dogovorom svih subjekata.

Upitan koga će podržati ukoliko se ne realizuje inicijativa o zajedničkom srpskom kandidatutu, Vuksanović je naveo da će podržati opozicionog kandidata.

»Jedina opozicija u Crnoj Gori su Srbi. I potpuno je logično da ako se ne pojavi neki kandidat Srpske nacionalne zajednice da će najveći broj Srba glasati opozicionog kandidata. Što po našem mišljenju ne mora da znači da je dobro«, pojasnio je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, odnos i opredjeljenje SNS će zavisiti od toga šta će kandidati nuditi srpskom biračkom tijelu i kako će Srbi u narednom periodu riješiti ustavno-pravni status.

»Nema razloga da neko ko ima više od 30, a možda i više od 40 odsto populacije, nema svog kandidata nego se naslanja na neke novoistaknute lidera za koje ne znamo kakav bi odnos imali prema srpskoj zajednici. Miodrag Lekić nikada se nije izjasnio kakav bi status Srbi imali ako bi on bio predsjednik«, rekao je Vuksanović.

On je poručio na konferenciji za novinare da bjanko podršku SNS neće dati nikom, iako su opoziciono orjentisani i da sigurno neće podržati kandidata vlast.

Vuksanović je naveo da najjače partije, koje pretežno glasaju Srbi, bez nacionalne odgovornosti i političke hrabrosti u susret predsjedničkim izborima skrivaju svoju nemoć i očiglednu posvađanost.

»Tako što po ko zna koji put budeći lažnu nadu u konačnu pobjedu na izborima nagovaraju osiromašeno i obeznađeno srpsko biračko tijelo da glasa za novopromovisanog lidera koji na političkoj sceni u Crnoj Gori nema izgleda, ama baš ništa, da promijeni«, ocijenio je on.

Upitan da prokometariše ponovnu kandidaturu predsjednika države Filipa Vujanovića, Vuksanović je rekoa da njom treba da se bave pravosudni organi, navodećki da je nesaglasnost oko nje dobra za opoziciju.

»Na to kako je dosada odrađivao taj posao mi definitivno imamo određenih primjedbi ali svakako je radio bolje nego što bi neko drugi iz vladajuće koalicije«, rekao je Vuksanović.

U SNS smatraju da posjete zvaničnika Srbije Crnoj Gori pokazuju da srpska vlast prema Srbima u Crnoj Gori nema odnos kao prema svojim sunarodnicima već kao prema političkim i koalicionim partnerima.

»Dok je po njihovim izjavama, zvanična Srbija Borisa Tadića podržavala isključivo Socijalističku narodnu partiju i neke nevladine organizacije sa žutim zastavicama, Srbija naprednjaka Tomislava Nikolića jasno je poručila da je u posebnim odnosima sa Novom srpskom demokratijom i Demokratskom partijom socijalista«, poručili su iz te partije.

Prema njihovim riječima, to pokazuje da Srbija nema jasno definisanu politiku prema Srbima u Crnoj Gori, što kao posledicu proizvodi stvaranje međusobne zavisti, konkurencije i netrpeljivosti između najjačih političkih partija koje dominantno glasa srpsko biračko tijelo.

»Ovako vođena politika, jasno je, razara jedinstvo srpskog naroda i podržava brzu i efikasnu realizaciju najvažnijeg crnogorskog projekta – asimilacije Srba u nacionalne Crnogorce. Samo u poslednjih osam godina, od popisa do popisa, prema zvaničnim podacima nestalo je više od 20 hiljada Srba sa ovih prostora«, poručili su iz SNS.

Portal Analitika