Abiznis

EBRD-CEI: Nastavak podrške projektima željezničke infrastrukture

prugaslajdEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Centralno evropska inicijativa (CEI) nastaviće da podržavaju projekte iz oblasti željezničke infrastrukture u Crnoj Gori, najavili su njihovi predstavnici, prenosi Mina biznis.

EBRD-CEI: Nastavak podrške projektima željezničke infrastrukture
Portal AnalitikaIzvor

Oni su na sastanku sa predstavnicima Željezničke infrastrukture (ŽICG) kazali da su te finansijske institucije raspoložene da i dalje podržavaju projekte iz oblasti željezničke infrastrukture i saobraćaja, cijeneći kontinuitet reformi koje se sprovode.

Predsjednik Odbora direktora ŽICG, Rešad Nuhodžić, je o predstojećim aktivnostima u oblasti željezničkog saobraćaja razgovarao sa Program menadžerom CEI, Gvidom Paolućijem /Guido Paolucci/ i predstavnikom EBRD, Radoslavom Ralevićem.

Nuhodžić je kazao da su EBRD i CEI doprinijele realizaciji važnih projekata iz oblasti željezničke infrastrukture. On je naveo da je zadovoljan kontinuitetom saradnje Crne Gore sa najvišim predstavnicima EBRD, kao i da postoji spremnost za njeno produbljivanje s obzirom na opredjeljenje banke da poveća učešće u finansiranju razvojnih projekata.

EBRD i CEI namjeravaju da podrže ŽICG i Željeznički prevoz (ŽPCG) u procjeni korišćenja energije sa pregledom energetske efikasnosti i mogućnošću smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, u vezi sa namjenskim investiranjem i unaprijeđenjem upravljačkih praksi.

Iz ŽICG je saopšteno da se trenutno radi studija pod nazivom Akcioni plan energetske efikasnosti željezničkog sektora u Crnoj Gori, koju radi konsultanska kuća Appolonija. Studija bi, kako je objašnjeno, trebalo da ocjeni energetsku efikasnost i da predlog izvodljivih alternativa.

Na sastanku je bilo riječi i o drugim projektima iz oblasti željezničke infrastrukture, koji bi trebalo da povećaju stepen sigurnosti i bezbijednosti željezničkog saobraćaja.

Portal Analitika