Društvo

Crna Gora napredovala u oblasti ljudskih prava

savjetunokCrna Gora je značajno napredovala u izgradnji istitucija sistema i poštovanju ljudskih prava, ocijenila je Radna grupa Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Crna Gora napredovala u oblasti ljudskih prava
Portal AnalitikaIzvor

U Ženevi je danas usvojen Nacrt izvještaja o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, koji je crnogorska delegacija, predvođena ministrom za ljudska i manjinska prava Suadom Numanovićem, predstavila dva dana ranije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, u Nacrtu su sadržane preporuke država članica za unapređenje stanja ljudskih prava i on će biti dostavljen Vladi na razmatranje.

„U preporukama, države su se osvrnule na dalje jačanje kapaciteta Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, nastavak napora na implementaciji zakona, strategija i akcionih planova iz oblasti borbe protiv diskriminacije“, piše u saopštenju tog Vladinog resora.

Navodi se da je ukazano na potrebu suzbijanja trgovine ljudima i nasilja nad ženama, kao i garantovanje slobode izražavanja i mišljenja.

„Jedan broj zemalja, kao što su SAD, Njemačka, Holandija i Austrija, preporučuje unaprjeđenje rada pravosudnih organa, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je na liniji zalaganja Evropske unije i naših unutrašnjih političkih prioriteta u ostvarivanju većeg stepena vladavine prava“, piše u saopštenju.

Kako je precizirano, nakon interaktivnog dijaloga u toku prezentacije Univerzalni periodični izvještaj o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, 54 države su se uključile u raspravu i dale 124 preporuke.

„Države koje su učestvovale u debati su imale izuzetno pozitivan stav u odnosu na napore Crne Gore na uspostavljanju zakonodavnog i institucionalnog okvira za unaprjeđenje ljudskih prava i sloboda i ukazale na korake koje država treba da preduzme u cilju daljeg unaprjeđenja ljudskih prava i sloboda“, naveli su iz Resornog ministarstva.

 

 

Portal Analitika