Društvo

BJELICA: Nijesmo imenovali dekana Arhitektonskog fakulteta zbog žalbe jednog od kandidata

bjelica31Na 13. sjednici trećeg saziva UO Univerziteta Crne Gore nije imenovan dekan Arhitektonskog fakulteta zbog žalbe jednog od kandidata saopštio je u obraćanju medijima nakon sjednice predsjednik Upravnog odbora UCG Duško Bjelica.

BJELICA: Nijesmo imenovali dekana Arhitektonskog fakulteta zbog žalbe jednog od kandidata
Portal AnalitikaIzvor

- Na današnjoj sjednici nijesmo imenovali dekana Arhitektonskog fakulteta jer smo imali žalbu od jednog kandidata. Riječ je o profesoru Mitroviću koji se žalio na izbor dekana prof. dr Duška Vuksanovića. Izborna komisija ima primjedbi da je prekršena procedura u izboru dekana - kazao je Bjelica i dodao:

- Upravni odbor je naložio vijeću Arhitektonskog fakulteta da da pismeni izvještaj o izboru dekana i izbornoj komisiji da da izvještaj o izboru dekana. Na narednoj sjednici Upravnog odbora donijeće se konačna odluka po tom pitanju.

Bjelica je kazao da je donešena odluka da se raspiše izbor za dekana Biotehničkog fakulteta.

- Donešena je odluka da se raspiše izbor za dekana Biotehničkog fakulteta na zahtjev prof. dr Natalije Perović koja je trenutno dekan tog fakulteta u drugom mandatu i kojoj za šest mjeseci ističe izbor u redovnoj proceduri – kazao je Bjelica i dodao:

- UO je na elektronskoj sjednici prije pet dana verifikovao plan javnih nabavki za većinu univerzitetskih jedinica. Za one univerzitetske jedinice koje nijesu bile u skladu sa zakonom i tim što su predložile, dat im je rok da to otklone i na današnjoj sjednici je i ostalim univerzitetskim jedinicama odobren plan javnih nabavki za 2013.

Povodom ranijih napisa u nekim medijima o tome da je Bjelica zabranio zapošljavanje na UCG i da je stopirao napredovanje mladih kadrova on je danas kazao sljedeće:

- Danas je donešen prijedlog za privremene mjere za sistematizaciju na UCG. To znači da svi kadidati za koje je bio raspisan konkurs za izbor u zvanje docenta u 2012. godini, danas je dozvoljeno da se na predstojećoj sjednici senata o tome rspravlja i ukoliko budu ispunjavali uslove, moći će da se sa njima potpiše ugovor na pet godina u zvanju docenta - kazao je Bjelica i dodao:

- Neće doći do većeg broja kada je u pitanju zapošljavanje na UCG od onog koji je bio u 2012.

Formiran je jedan pravni tim koji će u narednom periodu prekontrolisati rad svih fakulteta kao što je to bio slučaj sa Pravnim fakultetom, i podnijeti izvještaj Upravnom odboru na način da li je u svim univerzitetskim jedinicama formirano vijeće u skladu sa odlukama Senata, i da li su kada je u pitanju zapošljavanje, adekvatno valorizovani članovi statuta 75 i 85, nastavno osoblje i saradnici u nastavi.

bjelica1_31

- Kada je u pitanju stambena problematika, konačno i definitivno je završeno sa raspodjelom stanova na UCG, na način što smo dans donijeli odluku da preostala četri stana u Podgorici zamijenimo za adekvatne stanove u Nišiću, čime bi se onih 15 stanova za zaposlene u Nikšiću definitivno realizovali, i u narednih 10-15 dana 15 zaposlenih će dobiti ključeve i rješenja. U pitanju su stanovi za 14 zaposlenih na Filozofskom i jednog zaposlenog na Fakultetu za sport - kazao je Bjelica i dodao:

- Definitivno je donešena odluka o rang listi pet stanova koji su dodijeljeni Medicinskom fakultetu za kliničare, na način što će oni udružiti sredstva sa UCG. Od tih pet, ukoliko prihvate tu odluku, imaju i četvoro koji mogu da vrate stan, a da dobiju adekvatnije rješenje i na taj način i ostalo četvoro sa Medicinskog fakulteta bi riješilo stambeno pitanje, tako da svih devet koji ispunjavaju uslove bi mogli da riješe stambeno pitanje. Na taj način je definitivno završena raspodjela stanova po konkursu iz 2010.

Bjelica je istakao da je UCG smanjio dug za blizu milion eura.

- Kada su u pitanju finansije, JU UCG koja se dijelom finansira iz budžeta države Crne Gore ima određene zarade putem školarina. Od tog novca kojeg je Univerzitet zaradio u prethodne četiri godine, 9 miliona eura je uloženo u razvoj. Naš godišnji budžet je 11,2 milona eura koji dobijmo od države a 9 miliona smo u prethodne četiri godine uložili u infrastrukturu od sredstava koje smo mi ostvarili na tržištu - kazao je Bjelica i dodao:

- Upravni odbor je na jednoj od prethodnih sjednica formirao tročlanu komisiju u kojoj je rektor i dva člana upravnog odbora Kemal Delejić i Srđan Kovačević. Oni u periodu između sjednica podnose finansijski izvještaj UO o prihodu i utrošku svakog centa na UCG i mogu da kažem da je nakon šest mjeseci rada ovog Upravnog odbora dug smanjen za blizu milion eura.

Bjelica je istakao da je UCG zadužio internu reviziju da izvrši pregled finansijskog poslovanja za prethodne dvije godine.

- Na jednoj od prethodnih sjednica smo zadužili internu reviziju UCG da izvrši pregled finansijskog poslovanja u 2011. i 2012. godini. Kad je u pitanju 2013. tu već nema problema, jer se sva sredstva od 1. janura slivaju na račun Rektorata. Mi na današnji dan znamo koliki su prihodi i rashodi na svim univerzitetskim jedinicama.

UO UCG je od rektora dobio informaciju da je zatražio od dekana Filozofskog fakulteta da dostavi podatke o načinu i dinamici povraćaja predmetnih sredstava i za potrebe UO zatražio da se obrazloži trošak 719.562, 46 eura. Mi smo u dvije tabele dobili specifikacije gdje su ta sredstva utrošena i mogu reći da nijesu utrošena nenamjenski već su preusmjerena na druge stvari i moraće biti vraćena od strane Filozofskog fakulteta, od sredstava koja pripadaju njima jer će se na taj način platiti porezi i doprinosi na plate zaposlenih na tom fakultetu - kazao je Bjelica i dodao:

- Građevinski fakultet duguje 386.194, 25 eura UCG. Pomenuti fakultet taj dug priznaje. On se odnosi na neplaćeni pdv prema državi. Građevinski fakultet vodi sudski spor sa Ministarstvom finansija po tom pitanju i ukoliko dobije taj spor sredstva koja je Univerzitet platio za Građevinski fakultet će isplatiti država, a ukoliko izgube spor moraće sami da izmire dugovanja - zaključio je Bjelica.

A.P.

Portal Analitika