Politika

Vuksanović: Afera Listing aktivan predmet

vukspolicijaokAfera Listing i dalje je za crnogorsku policiju aktivan predmet, na kome se intezivno sarađuje sa Tužilaštvom, kazao je direktor policije Božidar Vuksanović.

Vuksanović: Afera Listing aktivan predmet
Portal AnalitikaIzvor

On je sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj je, glasovima vladajuće koalicije, usvojen Izvještaj o radu Uprave policije (UP) za 2011. godinu, rekao da je sajber kriminal u poslednje vrijeme izražena pojava i da policija nije stavila aferu Listing po strani.

- Policija u saradnji sa Tužilaštvom intenzivno radi na tome i taj predmet je aktivan, kazao je Vuksanović, javila je Mina.

Vuksanović je rekao da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori 2011. bila bolja nego 2010. godine, i da je značajno smanjen broj stradalih u saobraćajnim nesrećama.

„U 2011. u saobraćajnim nezgodama je poginulo 58 osoba, što je oko 38,9 odsto manje u odnosu na 2010“, dodao je Vuksanović.

On je ocijenio da je Crna Gora jedna od najbezbjednih zemalja u Evropi, sa stopom kriminala od deset odsto, što je, kako je naveo, jedna od najmanjih stopa na starom kontinentu.

Vuksanović je saopštio da je policija u 2011. prijavila 121 slučaj korupcije, od kojih je procesuirano 96. On je naveo da se u toj godini dogodilo 21 ubistvo, što je za 46 odsto više u odnosu na prethodnu.

Član Odbora Nebojša Medojević kazao je da je Evropska komisija ocijenila da u organizovani kriminal u Crnoj Gori ima uticaja na politiku, ocjenjujući da država nije jača od te pojave.

„Volio bi da je Crna Gora najbezbjednija zemlja u Evropi, ali to je možda samo za neke strukture, ali građani nijesu ni slobodni ni bezbjedni“, rekao je Medojević.

On je kazao da je 2011. obilježila afera Listing i konfuzija u bezbjednosnom sektoru.

„Afera je pokazala da bezbjednosni sektor u Crnoj Gori nema kredibilitet i u tom predmetu još nema epiloga“, dodao je Medojević.

Vasilije Lalošević iz Socijalističke narodne partije pitao je koliko je listinga telefonskih razgovora policija dostavila partnerskim službama.

Vuksanović je kazao da ne postoji tajno podnošenje listinga, već za to postoje modeli i standardi. Laloševića je zanimalo da li su tačni podaci da je određena količina opojnih droga dolazila u Luku Bar, a da nadležni nijesu reagovali iako su imali informacije.

Vuksanović je kazao da policija uvijek reaguje, dodajući da je prošle i ove godine zaplijenjeno oko tri tone droge i oko pet kilograma heroina.

Članovi Odbora danas su dogovorili da u februaru održe konsultativno saslušanje na temu bezbjednosti u avio-saobraćaju.

 

 

 

Portal Analitika