Kultura

Nataša Nikčević komesar za 55. Bijenale umjetnosti u Veneciji

3101minkulNataša Nikčević, istoričarka umjetnosti, imenovana je za komesara crnogorskog predstavljanja na 55. Bijenalu umjetnosti u Veneciji, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Nataša Nikčević komesar za 55. Bijenale umjetnosti u Veneciji
Portal AnalitikaIzvor

Kako se ističe u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, komesar crnogorske izložbe radiće na pripremi i prezentaciji nacionalne postavke, u skladu sa organizacionim i umjetničkim kriterijumima ove svjetske manifestacije savremene umjetnosti.

Crnogorska prezentacija biće organizovana u Palati Malipjero u Veneciji, od 1. juna do 24. novembra, a koncept postavke biće uskoro poznat, kako to nalažu propozicije Bijenala.

- Nataša Nikčević je diplomirana istoričarka umjetnosti, koja duže od dvije decenije prati i afirmiše crnogorsku likovnu scenu, pišući prikaze o izložbama i radeći intervjue sa najpoznatijim crnogorskim umjetnicima. Autorka je predgovora za kataloge crnogorskih umjetnika različitih generacija, potpredsjednica Društva istoričara umjetnosti Crne Gore, član odbora Odjeljenja umjetnosti Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i član redakcije prvog crnogorskog časopisa za savremenu umjetnost ART Centrala. Bila je član stručnih i državnih žirija za vrednovanje likovnog stvaralaštva i dodjelu stručnih i nacionalnih nagrada, poput Hercegnovskog zimskog salona, tradicionalne izložbe ULUCG-a, Podgoričkog likovnog salona i Nagrade Petar Lubarda – navodi se u biografiji ovogodišnje komesarke.

Nikčević potpisuje nekoliko autorskih i koautorskih projekata, a trenutno je angažovana na realizaciji međunarodne izložbe „Penelopolis: Žensko mapiranje mediteranskog grada“. Uz to, projekat „Tag“ koji je organizovalo ULUCG i Nataša Nikčević u referentnoj galeriji Collegium artisticum u Sarajevu, u okviru prošlogodišnje Sarajevske zime, dobio je priznanje Srebrna pahuljica.

Portal Analitika