Zanimljivosti

Sedam prirodnih načina da umirite nervozni stomak

3101tostProblemi sa stomakom mogu da budu veoma stresni i neprijatni, ali na sreću postoje jednostavni i prirodni načini da olakšate tegobe i to za kratko vrijeme.

Sedam prirodnih načina da umirite nervozni stomak
Portal AnalitikaIzvor

1. Popijte čaj: Čaj je jedan od najlakših načina da umirite stomak. Čaj od kamilice ili nane može da umiri bolove u stomaku i smanji nervozu. Čaj od nane takođe pomaže kod menstrualnih bolova i smanjuje mučninu i zato je dobro imati ga uvijek pri ruci!

2. Pepermint: Imajte u tašni pepermint bombone ili žvake u slučaju da treba da osvježite dah ili smirite stomak. Tvrde pepermint bombone ili žvake sa pepermintom mogu da pomognu ako imate bolove u stomaku ili problema sa varanjem. Prema istraživanju Univerziteta u Merilendu pepermint opušta mišiće stomaka i zato je od velike pomoći.

3. Đumbir: Đumbir je još jedan koristan sastojak ako pokušavate da umirite stomak. Đumbir je poznat po tome da pomaže kod mučnine, a takođe i smanjuje bolove u stomaku. Ne brinite, ne morate da žvaćete korijen svježeg đumbira, dovoljno je da popijete čaj ili ga dodate u čorbu ili jelo.

4. Bistra supa: Ako možete da pojedete nešto, smirite stomak pomoću bistre supe od piletine ili povrća. Izaberite nešto lako svarljivo (šargarepu ili krompir) kako ne biste rizikovali da dodatno iziritirate stomak. I piletina i supa od povrća su lagani i hranljivi, tako da mogu ublažiti mučninu i dijareju.

5. Prepečeni hljeb: Ako ste kod kuće probajte sa suvim, prepečenim tostom. Ovo je veoma star lijek za želudac i mnogi ljudi ga koriste tako da znate da je sigurno provjeren lijek. Prepečeni hljeb ili dvopek upija toksine iz stomaka.

6. Pirinač: Pririnač je lagana hrana koja će brzo umiriti vaš stomak. Lako svarljive namjernice je dorbo jesti kada imate problema, jer mogu da zaustave dijareju apsorbujući tečnost u vašem probavnom sistemu. Pirinač smanjuje i mučninu.

7. Med: Med je jedan od njaboljih ljekova za smirivanje stomaka! Med sadrži niz enzima i kisjelina koje pomažu prilikom varenja i apsorbcije. Uzmite kašiku meda ili ga stavite u čaj kako biste ublažili mučninu i dijareju.

(B92)

Foto: zirconicusso/FreeDigitalPhotos.ne,coscurro/sxc.hu

Portal Analitika