Društvo

Bošković posjetio opštinu Nikšić

30predragboskovicokU okviru redovnih posjeta ministar rada i socijalnog staranja mr Predrag Bošković je danas  obišao opštinu Nikšić kao i ustanove i institucije socijalne i dječije žaštite u ovoj opštini, saopšteno je Portalu Analitika iz Boškovićevog resora.

Bošković posjetio opštinu Nikšić
Portal AnalitikaIzvor

“Ovom prilikom održan je sastanak sa direktorima centra za socijalni rad i ustanovama socijalne i dječje zaštite. Na sastanku je razmatrana socijalno ekonomska situacija u Crnoj Gori i posebno položaj korisnika socijalno zaštitnih prava, uz naglasak obezbjeđivanja redovne mjesečne isplate socijalnih davanja koja su i jedan od prioriteta budžetske politike Vlade. Ministar Bošković je naglasio da u vremenu koje dolazi, nailaze mnoge obaveze i kvalitet socijalnih usluga mora pratiti određene standarde i da tome treba težiti prije svega zbog korisnika koji su u stanju socijalne potrebe. Ministar je apostrofirao da novi Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduti i čije se usvajanje očekuje u prvom kvartalu 2013.godine zajedno sa projektom socijalni karton, predstavlja stub strukturnih reformi Vlade iz socijalne i dječije zaštite- navodi se u saopštenju.

Sistem modela decentralizacije i deinstitucionalizacije socijalne i dječje zaštite zahtijeva intenzivniju saradnju centara za socijalni rad sa lokalnim upravama u oblasti socijalne i dječje zaštite zakljućili su ministar Bošković i predsjednik opštine Nikšić Nebojša Radoičić. Ministar je izrazio zadovoljstvo povodom postignutog dogovora i koncipiranog modela, predstavnika  Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva ekonomije i Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore sa grupom bivših zaposlenih u Željezari, Radventu i Tehnostilu u rješavanju problema koji se odnosio na nemogućnost ostvarivanja prava na penziju, zbog neisplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranja.

“Sagovornici su poseban akcenat stavili na efekate Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, u okviru koga je ukupno je 4.211 visokoškolaca upućeno na stručno osposobljavanje kod poslodavaca u javnom i privatnom sektoru. U opštini Nikšić, 577 svršenih visokoškolaca dobilo je mogućnost stručnog osposobljavanja. Nakon dopunske prijave poslodavaca, koja je zaključena 20. januara 2013. godine, uspješno su dodijeljeni poslodavci svim preostalim kandidatima prijavljenim za Program stručnog osposobljavanja”, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika