Društvo

Crna Gora nije pominjana u kontekstu ukidanja viza

pasportokCrna Gora u zvaničnim komunikacijama nije pominjana kao zemlja kojoj bi mogao biti ukinut bezvizni režim, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Crna Gora nije pominjana u kontekstu ukidanja viza
Portal AnalitikaIzvor

Mediji su prenijeli da ministar za imigracije i politiku azila Švedske Tobijas Bilstrom insistira da se građanima Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije ponovo uvedu vize za putovanja u Evropsku uniju (EU), a pismo sa tim zahtjevom poslao je vladama preostalih 26 država članica EU.

List Sid Svenskan prenio je da će Švedska pooštriti politiku prema azilantima, kako bi pomoć mogli da dobiju svi oni kojima je zaista neophodna.

Iz crnogorskog Ministarstva podsjećaju da odluku o bezviznom režimu za zemlje Šengena donijela Evropska komisija nakon što je zaključeno da Crna Gora ispunjava postavljene kriterijume.

- Crna Gora nikad u zvaničnim komunikacijama nije ni pominjana u ovom kontekstu, a što, između ostalog, potvrđuje i današnji demant Vlade švedske na medijske navode, kao i ranije izjave zvaničnika EU, saopšteno je iz Ministarstva.

Švedska ambasada saopštila je da Vlada te zemlje nije pokrenula inicijativu za suspenziju bezviznog režima za Srbiju i naglasila da Stokholm snažno podržava uvođenje mehanizma suspenzije u postojeći set regulacija, o kome se raspravlja u EU.

“Suprotno izvještajima nekih medija, ništa se u švedskom stavu u tom pogledu nije promijenilo”, ističe se u saopštenju.

Tekst tog mehanizma, kako se objašnjava, napisan je neutralnim riječima i ne cilja posebno na tražioce azila iz zapadnog Balkana.

“Važno je istaći da Švedska podrška uvođenju mehanizma suspenzije ne podrazumijeva da će Švedska automatski biti za to da se taj mehanizam odmah primijeni”, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je Švedska jedna od zemalja članica EU najviše pogođena brojem lica koja traže azil, kojih je 20 hiljada iz regiona, od uvođenja slobodnog viznog režima 2009. godine.

“Nadamo se da se aktuelna situacija na zapadnom Balkanu može riješiti što je prije moguće kombinacijom kratkoročnih i drugoročnih mjera, koje uključuju i dodatne napore za poboljšanje socijalne situacije manjina i ranjivih grupa”, ističe se u saopštenju.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon rekla je da u dogledno vrijeme neće biti usvojen mehanizam za suspenziju bezviznog režima državama zapadnog Balkana pošto su pregovori evropskih institucija o tome propali.

 

 

Portal Analitika