Svijet

Asanž se kandiduje na izborima u Australiji

dzulijanovookDžulijan Asanž želi mjesto u Senatu Australije i kandidovaće se na predstojećim parlamentarnim izborima u toj zemlji 14. septembra, prenijeli su mediji.

Asanž se kandiduje na izborima u Australiji
Portal AnalitikaIzvor

Asanž će biti na listi "Vikiliks partije", koja bi trebalo uskoro da bude osnovana, ali još nije jasno kako namjerava da pobjegne iz ambasade Ekvadora u Londonu u kojoj se krije od juna.

"Moj cilj je da vratim slobodu u centar politike u Australiji. Mjesto u parlamentu će mi omogućiti da odbranim slobodu govora i prava građana da žive slobodno, bez miješanja države", rekao je Asanž u martu.

Namjere osnivača Vikiliksa su nakon medijskih spekulacija potvrđene i preko zvaničnog Vikiliks Tviter naloga, a ukoliko Asanž bude fizički spriječen da ode u Australiju, njegovo mjesto u Senatu bi zauzeo njegov zamenik sa liste nove partije.

Asanž, koji je rođen u Kvinslendu i ima australijski pasoš, od juna 2012. se krije u ambasadi Ekvadora od britanskih vlasti, koje žele da ga isporuče Švedskoj u kojoj je optužen za silovanje.

O planovima da se kandiduje govorio je i prošlog mjeseca, kada je pozvao sve svoje pristalice da podrže njega i novu partiju.

(foto: b92.net)

 

 

Portal Analitika