Kultura

Čak 180 dokumentarnih naslova na 9. ZagrebDoxu

3001zagrebdoxMeđunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održaće se od 24. februara do 3. marta, prenosi T portal.

Čak 180 dokumentarnih naslova na 9. ZagrebDoxu
Portal AnalitikaIzvor

Od čak 1.800 prijavljenih naslova, odabrano je više od 180 dokumentaraca iz više od 30 zemalja, „strateški“ raspoređenih u 17 različitih programa. Ambiciozne, velike brojke, piše zagrebački portal, i ove su godine vezane za ZagrebDox dokumentarni filmski festival koji je dogurao do svog devetog izdanja, ponovo podebljan novim programima.

Na pres konferenciji održanoj u Centru Kaptol, u čijem će se Cineplexxu i održati festival, organizatori su predstavili glavni i regionalni program, a pored već poznatih segmenata kao što su Happy Dox, Stanje stvari, Glazbeni globus, Kontroverzni dox, ove će godine krenuti i novi Phone Dox - dokumentarci snimljeni mobitelom, te Biografski dox, program posvećen dokumentarnim biografijama. Autorska retrospektiva predstaviće opus reditelja Viktora Kosakovskog, a autorsko veče posvećeno je hrvatskoj autorki Vlatki Vorkapić, koja je prije igranog hita „Sonja i bik“ potpisala mnoga dokumentarna ostvarenja.

3001zagrebdox1Međunarodna konkurencija i ove godine donosi neke od najnagrađivanijih festivalskih hitova, naslove kao što su „U potrazi za ledom“, nagrađeni sa Sandensa „Mašina pred kojom sve nestaje“ ili „najkontroverzniji film desetljeća“ pod nazivom „Čin smaknuća“, priča o ratnim zločincima iz indonezijskih „odreda smrti“, koji pred kamerama s veseljem rekonstruišu smaknuća više od milion Kineza. Film će biti prikazan u dvije verzije: klasični, namijenjen bioskopskoj distribuciji, te produženu rediteljsku verziju, uz prisutnost samog autor Džošue Openhajmera, koji će odgovarati na pitanja publike.

U regionalnom programu najviše je autora iz Hrvatske. Nebojša Sljepčević ima dva nova filma: „Gangster te voli“ i „Muški film“. Biće prikazani i „Dvije peći za udarnika Josipa Trojka“ Gorana Devića, a tu su i „Hram“ Ivana Vukovića, „Kak je doma?“ Kaje Šišmanović, „Pet žena“ Tomislava Perice, „Presuda“ Đure Gavrana i „Strange Fruit“ Ivana Faktora. Dolaze i naslovi iz Srbije, Rumunije, Austrije, BiH i „Zid“ Nikole Polića s Kosova.

Foto: zagrebdox.net

Portal Analitika