Društvo

Goati: Vujanović ne treba da brine o podršci SDP-a

301goPobjeda kandidata Demokratske partije socijalista na predsjednič­kim izborima, koji će se održati 7. aprila, Filipa Vujanovića je maltene osigurana, ako se ima u vi­du njegov rezultat sa prethodnih predsjedničkih izbora, ali i uspjeh njegove partije na nedavno odr­žanim parlamentarnim izborima, poručio je u izjavi za Dnevne no­vine politički analitičar i univer­zitetski profesor Vladimir Goati. On je svoju tvrdnju bazirao na, ka­ko je sam rekao, objektivnim poda­cima, navodeći da je predsjednički kandidat najjače crnogorske parti­je čovjek sa izrazito visokim rejtingom i poštovanjem i u Crnoj Gori i u okruženju. Osim toga, Vujanović je, po Goatijevim riječima, uspio da na prošlim predsjedničkim izbori­ma prodre i u biračko tijelo opozi­cije, navodeći da su to razlozi zbog kojeg je DPS izabrao njega, "jer ti­me igra na sigurnu kartu".

Goati: Vujanović ne treba da brine o podršci SDP-a
Portal AnalitikaIzvor

"On je uspio da, dozvolite mi da upotrijebim tu tešku riječ, u vrlo podeljenom društvu zadobije i da prodre, na prošlim predsjedničkim izborima, i među glasače opozici­onih partija. To je prilično neobič­no, tako da je on sigurna karta za DPS", ocijenio je profesor beograd­skog FPN.

Prema Goatijevom mišljenju, predsjednički kandidat DPS ne treba puno da se sjekira oko toga što Socijaldemokratska partija ne­će podržati njegovu kandidaturu, iz prostog razloga što, po riječima ovog političkog analitičara, manji koalicioni partner nema preveli­ki broj birača koji mogu pomoći ili ugroziti DPS, ali ni disciplinovano biračko tijelo koje bi poslušalo vrh partije.

"Prvo, to je mlađi brat DPS. Dru­go, nijesam savim siguran, ali živi bili pa vidjeli, inače često griješim, ali nisam siguran da preveliki broj bi­rača dolazi iz tog koalicionog par­tnera DPS-u, a treće, nisam siguran ni da će taj preveliki broj birača bar u velikoj većini poslušati svoje ru­kovodstvo, ali priznaću svoju greš­ku poslije izbora ako je načinjena", poručio je Goati. No, hrvatski poli­tički analitičar Davor Gjenero re­kao je u izjavi za DN da birači SDP, a samim tim i tvrdokorni suvere­nistički glasači nemaju baš veliki manevarski prostor.

On je napomenuo da taj dio bi­račkog tijela može svoj glas dati Vujanoviću ili rizikovati da im se glas de facto pripiše drugom poli­tičkom bloku, koji je suverenistima daleko udaljeniji od bloka DPS-ovog kandidata. Kako je pojasnio Gjenero, u političkoj teoriji Entoni Daun je rekao da ukoliko ima­te bipolarnu političku scenu, što je po njegovim riječima de facto slu­čaj u Crnoj Gori, ona će pogodova­ti kandidatima centra, što jeste Vujanovićeva pozicija.

"On će ulaziti u drugo političko tijelo, a suverenisti su zapravo pri­morani glasati za njega ne žele li upropastiti svoj glas. Ali ovo je sa­svim sa razine političke teorije. Ka­ko se to aplicira na crnogorsku re­alnu situaciju, koliko je Vujanović politički snažan da realno motivi­ra biračko tijelo SDP-a, ja ne mogu procijeniti. Ono što mogu reći izvana je da poziciju Filipa Vujanovi­ća karakterizira mekši odnos pre­ma Beogradu nego ostali istaknu­ti akteri unutar vladajuće koalicije, ali ne mogu u potpunosti procijeni­ti kako će dominantni dio biračkog tijela vrednovati tu njegovu pozici­ju", podvukao je Gjenero. Sa druge strane, šanse predsjednilčkih kan­didata opozicije (za sada su se kandidovali Miodrag Lekić i Rade Bojović) da poraze Vujanovića su, pre­ma Goatijevim procjenama, prilič­no mršave. On je rekao da je nakon oktobarskih parlamentarnih izbo­ra teško iz "opozicione magme" vidjeti nekog kandidata koji bi imao šanse da ga ugrozi.

"Ako sve bude prema očekivanju, onda je Vujanovićeva pobeda maltene osigurana” kazao je Goati.

Portal Analitika