Društvo

Crna Gora 113. na Indeksu slobode medija RSF-a

301rsfCrna Gora je prema novom imdeksu Reporteri bez granica pala za još šest mjesta, što je, uz Makedoniju i Tursku, čini najgorom državom po pitanju medijskih sloboda od svih država EU, kandidata i potencijalnih kandidata za pristup.

Crna Gora 113. na Indeksu slobode medija RSF-a
Portal AnalitikaIzvor

Na indeksu koji će Reporteri bez granica zvanično objaviti danas Crna Gora zauzima 113. mjesto, a prošle godine je bila na 107. mjestu. Pad od šest mjesta obrazložen je konstantnim ugrožavanjem medijskih sloboda.

Od balkanskih Država, Crna Gora, Makedonija i Albanija su na začelju indeksa i imaju prilično loš skor. Problemi sa sudovima, često zbog lošeg zakonodavstva, onemogućavanje pristupa informacijama, fizičko i psihičko nasilje nad onima koji rade u novinarskim redakcijama i korišćenje marketinga kao oružja, kao i siva ekonomija, koja nerijetko „drži" vitalni dio medija, prepreke su koje sprečavaju slobodu izvještavanja i slobodu informisanja - navodi se u izvještaju Reportera bez granica (RSF).

Od država regiona, najgore je plasirana Makedonija, koja je na 116. mjestu. Crna Gora je na 113. mjestu, a Albanija na 102. Bosna i Hercegovina je na 68. mjestu, a Srbija na 63. S druge strane, Turska je sada na 154. mjestu. Po procjeni RSF, ove godine su najbolje plasirani Finska, Holandija, Norveška i Luksemburg. Na samom kraju indeksa Reportera bez granica su Eritreja, Sjeverna Koreja, Turkmenistan i Sirija.

Renorteri bez granica su organizacija sa sjedištem u Parizu, koja zagovara slobodu štampe i medija. Organizacija je osnovana 1985.godine, a jednom godišnje objavljuje rang-listu za slobodu   medija   širom   svijeta. Takva lista je prvi put objavljena 2002. godine.

U januaru prošle godine Crna Gora je bila na 107. mjestu. U indeksu od 2008. godine bila je na 74. mjestu, 2009. godine je bila svrstana na 77. mjesto, da bi joj u oktobru 2010. godine, prema procjeni RSF, pripala 104. pozicija.

Portal Analitika