Košarka

NBA pravila u evropskoj košarci od narednog vikenda

FIBAEuropeSastanak čelnih ljudi FIBA trebalo je da se održi prošlog vikenda, ali je odložen za naredni, kada će u Singapuru evropska košarka dobiti novu dimenziju i približiti se pravilima najjače lige na svijetu.

NBA pravila u evropskoj košarci od narednog vikenda
Portal AnalitikaIzvor

Još krajem godine najavljen je revolucionarni sastanak Tehničkog komiteta FIBA, koji je zadužen da uvede šest promjena u pravila evropske košarke.

Prema tim izmjenama, udaljenost trojke biće pomjerena sa 6,75 na 7,25 metara, kao i u NBA ligi. Poslije ofanzivnog skoka ekipa neće dobiti pun napad, nego novu priliku od 14 sekundi da postigne koš, tehnička greška će donositi jedno slobodno bacanje i loptu sa strane, dok će u dva minuta prije kraja meča dva prekršaja biti dovoljna da ekipa uđe u bonus (trenutno peti timski faul u četvrtini donosi bonus).

Doći će i do promjene dužine i širine terena, a sudijsko podbacivanje će odlučivati posjed nakon takozvane "mrtve" lopte, ili kada se lopta zaglavi između table i obruča, a do sada su se ekipe smjenjivale u posjedu u pomenutim situacijama.

Nova era igre pod obručima na Starom kontinentu trebalo bi da započne naredne sezone, a konačna odluka će pasti ovog vikenda u Singapuru, koju će morati da potvrdi i Centralni bord FIBA, što je samo formalnost. (Blicsport)

Portal Analitika