Društvo

Radulović: Rijetko govorimo o NATO kao alijansi vrijednosti

vlado_radulovicokProgram Nauka za mir i bezbjednost (SPS) najbolja je potvrda širokog spektra raznovrsne saradnje koju NATO nudi državama članicama i partnerima, ocijenjeno je na seminaru na kojem je taj program predstavljen crnogorskoj obrazovnoj, naučnoj i stručnoj zajednici.

Radulović: Rijetko govorimo o NATO kao alijansi vrijednosti
Portal AnalitikaIzvor


Seminar su organizovali Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija i SPS, u saradnji sa zavodima za hidrometeorologiju i seizmologiju, Ministarstvom nauke, Koordinacionim timom za implementaciju Komunikacione strategije o evroatlanskim integracijama i Univerzitetom Crne Gore, javlja Mina.



Državni sekretar za politička pitanja

Vladimir Radulović

kazao je da je Crna Gora, kao mala država, svjesna da izolovano ne može efikasno odgovoriti na savremene odbrambeno-bezbjednosne izazove koji su globalnog karaktera, lako prenosivi i mogu imati nesagledive posljedice na bezbjednost država i međunarodne zajednice u cjelini.



„Odgovore na tradicionalne, ali i sve nekonvencionalnije prijetnje, Crna Gora nastoji da pruži prije svega kroz aktivnu saradnju na regionalnom nivou i jačanje dobrosusjedskih odnosa, a potom i korišćenjem multilateralnih okvira kao što su Ujedinjene nacije, OEBS i NATO“, rekao je on.



Radulović je naglasio da NATO nije samo odbrambeno-vojni, već i politički savez koji čuva i promoviše fundamentalne vrijednosti demokratskih i otvorenih društava, kao i demokratske principe koje baštine razvijene demokratije.



„Ne znam zašto suviše rijetko i stidljivo govorimo o NATO kao Alijansi vrijednosti, jer je to sama srž i njene političke i njene bezbjedonosne dimenzije“, naveo je on.



Alijansa je, kako je pojasnio, kroz postojeće partnerske programe uspostavila okvir za saradnju članica i partnerskih država u značajnim oblastima odbrane i bezbjednosti, ali i u oblastima koje nijesu neposredno dio odbrambeno-bezbjednosnog sistema.



Radulović je podsjetio da je Crna Gora, od obnove državnosti 2006. godine, prepoznajući značaj evroatlantskih integracija za svoju i bezbjednost regiona, uspješno razvijala odnose sa NATO, koristeći mehanizme Programa Partnerstvo za mir, a kasnije i Akcionog plana za članstvo (MAP).



„Program NATO nauka za mir najbolja je potvrda širokog spektra raznovrsne saradnje koje NATO nudi državama članicama i partnerima. Ni o ovom segmentu nažalost ne govorimo suviše često i suviše glasno, bez valjanog razloga“, kazao je on.



Radulović je pojasnio da SPS podržava saradnju, umrežavanje, izgradnju kapaciteta, zajedničko korišćenje i prenos tehnologije između naučne i stručne zajednice država NATO članica. Takođe, Program sponzoriše konkretne projekte koji će preventivno djelovati i unaprijediti postojeći nivo nacionalne bezbjednosti.



„Važno je napomenuti da Program obuhvata i projekte koji se odnose na krizne situacije izazvane prirodnim katastrofama, kojima je Crna Gora kao i region značajno izložena“, dodao je on.



Savjetnik za nauku u SPS-u,

Ejup Kuntaj Turmuš

, kazao je da je taj Program jedan je od ključnih za razvoj dijaloga između država članica NATO-a i partnerskih zemalja, a zasnovan je na inovacijama u civilnom društvu, nauci i bezbjednosti.



»Jedan od najbitnijih aspekata Programa je da se podstaknu mladi naučnici da rade na ovim pitanjima i da se obuče, s obzirom da su oni budući lideri«, rekao je on.



Turmuš je rekao da je u Program uključeno ukupno 69 država, što čini specifičnu i jedinstvenu mrežu saradnje.



Prema njegovim riječima, mehanizmi koje SPS nudi su višegodišnji projekti, radionice i treninzi.



„Mi podržavamo stručnjake ili naučnike koji rade pri nekom univerzitetu ili državnoj instituciji, i koji se bave problemima koji se tiču nauke, civilnog društva i tehnologije, a prijava mora biti zajednička, odnosno jedne članice NATO i jedne partnerske zemlje“, pojasnio je Turmuš.



SPS. Kako je naveo, podržava aktivnosti koje se tiču borbe protiv terorizma, energetske bezbjednosti, odgovora na sajber napade, odbrane od nuklearnih i hemijskih oružja, kao i bezbjednosti životne sredine.



Pomoćnik ministra nauke

Darko Petrušić

kazao je da su nauka, inovacije i istraživanja neophodni za obezbjeđivanje mira i unaprjeđenje bezbjednosti.



„Treba da imamo osjećaj zahvalnosti za šansu koju su nam pružili naši partneri iz NATO, ali i da budemo ponosni nna naše naučno-istraživačke institucije koje su imale znanja, potencijala i želje da se uključe u ove projekte i da daju odlične rezultate“, rekao je on.



To je, kako je naveo, pokazatelj kako Crna Gora može učestvovati u NATO programima i doprinijeti im.



„Veoma je važno da nastavimo sa ovakvim aktivnostima, posebno što je naša država opredijeljena prema evroatlanskim integracijama, odnosno prema društvu znanja“, ocijenio je Petrušić.

foto: srpskadijaspora.info

Portal Analitika