Politika

ĐUKANOVIĆ: Vujanović ima dovoljnu podršku da pobijedi

241miloslDemokratska partija socijalista (DPS) žali što za predsjedničku kandidaturu Filipa Vujanovića nije postignut potpun koalicioni konsezus, ali i bez toga, on ima dovoljnu podršku da pobijedi, ocijenio je lider te stranke, Milo Đukanović.

ĐUKANOVIĆ: Vujanović ima dovoljnu podršku da pobijedi
Portal AnalitikaIzvor

 

On je kazao da je DPS uložila puno napora za postizanje konsenzusa unutar koalicije i za provjeru ustavne utemeljenost Vujanovićeve kandidature.

»Nakon uvjerenja koja imamo da je kandidatura ustavna i da je sa pravne stane to neupitno, Vujanović ima sve razloge da se staloženo i posvećeno priprema za kampanju«, rekao je Đukanović Radiju Crne Gore, prenosi MINA.

On je podsjetio da je Socoijaldemokratska partija od početka nagovijestila negativan stav prema Vujanovićevoj kandidaturi.

»U DPS-u nijesmo reagovali po sistemu inaćenja, već naprotiv, sa puno respekta, i mnogi su nam zamjerali i naši članovi što odugovlačimo sa definisanjem kandidata«, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u DPS-u su razgovarali unutarstranački i sa partnerima i nakon toga zaključili da je Vujanović najbolji kandidat.

»Žao nam je što nećemo imati puni koalicioni konsezus na ovim izborima, ali nadamo se da uprkos tome Vujanović ima dovoljan kapacitet podrške da bi na njima mogao pobijediti i nastaviti da vrši funkciju predsjednika države”, kazao je Đukanović.

On je naveo da se DPS osim predsjedničkih, sprema i za ponovljene lokalne izbore u Andrijevici i Nikšiću, sa namjerom da pobijedi.

“Na naše veliko zadovolljstvo dugim i strpljivim radom u Andrijevici, DPS je postala ubjedljivo vodeća politička partija. Ubijeđeni smo da će se na novim izborima samo potvrditi naša dominacija”, kazao je Đukanović.

On smatra da se u Nikšiću desio neobičan zaplet.

“Izvjesno je da smo na lokalnim izborima izgubili povjerenje dijela građana. Oko dvije hiljade ljudi manje je glasalo lokalno u odnosu na državnu listu. To izvjesno upućuje na razloge zbog čega je došlo do hlađenja nikšićke političke javnosti prema našoj politici na lokalnom nivou”, pojasnio je Đukanović.

On je naveo da je opozicija pokazala “frapantnu neozbiljnost” kada joj se ukazala prilika da u tom gradu konstituiše vlast.

“Bilo je neizbježno povavljanje izbora. Iako smo u jednom momentu zahvaljujući inženjeringu na lokalnoj političkoj scenio došli do pozicije da možemo vršiti vlast, DPS je kazao da želi ići na nove izbore i da provjeri šta sada misle Nikšićani”, rekao je Đukanović

On se nada da će građani Nikšića sada realnije procijeniti validnost svih političkih ponuda i da će vladajuća koalicija dobiti šansu da pokaže novi nivo odgovornosti vršeći vlast kvalitetnije.

Zukorlić neutemeljen: Đukanović je, komentarišući tvrdnje muftije Islamske zajednice u Srbiji, Muamra Zukorlića koji je optužio crnogorsku vlast za nepoštovanje Sporazuma o Sandžaku kao prekograničnoj regiji, kazao da su neutemeljeni.

On je rekao da su neistinite tvrdnje o raslojavanju Bošnjaka u Crnoj Gori, »a posebno je neprihvaltljiva njegova tvrdnja da crnogorska vlast vode politiku poništavanja Bošnjaka«.

»Takvu politiku samo vidi on iz Novog Pazara a ne vide je Bošnjaci koji su dio državnih institucija u Crnoj Gori«, kazao je Đukanović.

Prema njegovoj ocjeni, Zukorilić je dao sebi za pravo da se bavi analizom stranačkih sporazuma.

»Nije jasno sa kojim se pravom on nameće kao kontrolor Bošnjačke stranke, koja je potpisala Sporazum. Zukorlić je dao niz pogrešnih tumačenja«, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Sporazum je sklopljen u Podgorici a ne, kako je rekao Zukorlić, van teritorije države.

»On tvrdi da taj Sporazum ima međunarodno značenje. To je vrhunac političke neobrazovanosti i zle namjere. Sandžak nije zvanična administartivna jedinica već istorijska pokrajina«, naveo je Đukanović.

O tome se, kako je kazao, može raspravljati među istoričarima, «a lideri političkih stranaka govore o problemima koji postoje u sadašnjosti i to je razlog zbog kojeg smo se lider BS, Rafet Husović i ja tada sporazumjeli«.

Dokument je, ukazao je on, dominantno posvećen unapređenju građanskih i manjinskih prava Bošnjaka u Crnoj Gori.

»Ubijeđen sam da manjinskim narodima u Crnoj Gori nijesu potrebne ovakve pažnje. Ubijeđen sam da su manjine ovdje dovoljno samosvjesne i da se dobro osjećaju u kući kakva je Crna Gora«, rekao je Đukanović.

Ohrabren susretima u Briselu: Đukanović je ukazao da je tokom boravka u Briselu dobio ohrabrujuće poruke, »pune uvažavanja za sve što je Crne Gore uradila.

»Pred državom su sad obaveze u poglavljima 23 i 24, koja ne treba doživljavati kao bauk«, kazao je Đukanović.

On ne vidi nigdje probleme i poteškoće na putu ka EU.

»Ne treba da zaziremo ni od čega. Pitanje je jesmo li odlučni da postanemo članica. Ukoliko jesmo - moramo da se organizujemo i da kroz proces pregovora, kao okvira, promijenimo sve što želimo i da ostvarimo taj cilj«, poručio je Đukanović.

 

 

Portal Analitika