Društvo

Crna Gora i Hrvatska zajedno istražuju dijasporu u Argentini

sporazumMinistarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore i Institut za migracije i narodnosti republike Hrvatske, počeli su realizaciju zajedničkog projekta „Crnogorske i Hrvatske iseljeničke zajednice u Argentini: Političko- istorijska i socijalno-psihološka komparativna analiza." Sporazum o saradnji na projektu nedavno je potpisan u Zagrebu na najvišem nivou, u prisustvu predsjednika Hrvatske Iva Josipovića, rečeno je Portalu Analitika u MVPEI.

Crna Gora i Hrvatska zajedno istražuju dijasporu u Argentini
Portal AnalitikaIzvor

Cjelokupan naučni rad se temelji na zajedničkoj inicijativi proučavanja crnogorskih i hrvatskih iseljeničkih zajednica sa aspekta istorijske, sociološke, psihološke i politikološke nauke i rezultat je dugogodišnje uspješne naučne saradnje između IMIN RH i prof.dr Marine Perić Keselj sa Gordanom Stojovićem u oblasti istraživanja hrvatskih i crnogorskih migracija u Latinskoj Americi, a prije svega Argentini i Čileu.

Gordan Stojović, koji će sa kolegama iz Hrvatske raditi na ovom istraživanju, kazao je za Portal Analitika da političko-istorijski aspekt istraživačkog projekta obuhvata opšta obilježja crnogorskog i hrvatskog iseljeništva u Argentini i transformacije identiteta crnogorskih i hrvatskih iseljenika kroz pojedina vremenska razdoblja.

“Proučavanje istorijske prošlosti crnogorskih iseljeničkih zajednica, ali i specifičnosti života i rada potomaka crnogorskih iseljenika danas ima veliki značaj za definisanje zvanične državne politike, strategije razvoja i njegovanja odnosa sa dijasporom, ne samo u Latinskoj Americi, već i sa našom dijasporom u drugim djelovima svijeta”, naglašava Stojović.

On ističe da će ovaj projekat, kao i slični projekti u bliskoj budućnosti, doprinjeti boljem strateškom pristupu kada su u pitanju odnosi između Crne Gore i dijaspore.

Realizacija zajedničkog projekta između MVPEI i Instituta za migracije i narodnosti republike Hrvatske, treba da da odgovore na mnoga savremena pitanja, ali i učini da saradnja dijaspore i matične države bude mnogo intenzivnija. Naš cilj je unaprijeđenje odnosa sa potomcima iseljenika, kao i poboljšanje kulturnih, obrazovnih, privrednih, sportskih i drugih veza iseljeništva sa matičnom državom, kaže na kraju Stojović.

sporayum2

Foto: Ured predsjednika Hrvatske

 

 

 

Portal Analitika