Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • VUJOVIĆ: Podržavamo kratkoročno mjere štednje, ali dugoročno one su suprotne standardima EU

VUJOVIĆ: Podržavamo kratkoročno mjere štednje, ali dugoročno one su suprotne standardima EU

banjoslajdPredsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović, kazao je da podržava vladine mjere štednje u regulatornim agencijama i vraćanje dijela novca tih tijela u državni budžet, ali da bi ostanak tih mjera u dugom roku bio protivan evropskim standardima i ugrozio njihovu samostalnost i rad.

VUJOVIĆ: Podržavamo kratkoročno mjere štednje, ali dugoročno one su suprotne standardima EU
Portal AnalitikaIzvor

- Dakle podržavam kratkoročne mjere štednje i vraćanje dijela novca u budžet, ali dugoročno to je protivno svim evropskim standardima.Kada postanemo članica EU država ovo ne smije raditi, kazao je Vujović za Portal Analitika.

Agencija za nadzor osiguranju, prema planu rada, uštedjeće oko 90.000 eura, a taj novac biće direktno usmjeren u budžet Crne Gore.

- Ovo zaista smatram kratkoročnom mjerom, koja će biti ograničena samo za ovu i narednu godinu. Kratkoročne mjere ne bi trebalo da poremete u suštini ono što su poštovanje strogih standarda rada agencija. Međutim, u izvještaju Evropske komisije se konstatuje da mi moramo jačati naše kapacitete. Zbog toga mi unutar agencije moramo stvarati kadrove, kroz finansijsku podršku školovanja kako bi izašli u susret sve strožijim standarima EU, objasnio je on.

Vujović je potencirao ulogu i značaj regulatora, jer u javnosti postoji pogrešna percepcija o obavezama koje Agencije imaju prilikom evropskog puta.

- Ta percepcija je proistekla iz iskustava koje se odnose na početak rada regulatornih agencija. Tada je, možda, bilo nekog komotnijeg ponašanja u smislu troškova, ali ponavljam, to su bile prve godine rada regulatora, kada su bile izražene manjkavosti, kazao je Vujović.

On je podsjetio da se u direktivama Evropske unije poseban akcenat daje na rad regulatornih agencija u smisli jačanja samostalnosti i njihove uloge.

- Prilkom pristupanja EU regulatori imaju velike obaveze, pa sam siguran da će u Crnoj Gori neke druge djelatnosti morati da se podvrgnu regulisanju. Konkretno, moraće se regulacijom obuhvatiti komunalne djelatnosti. Bez toga neće moći priliva investicija, ni domaćih i stranih niti privatno-javnog partnerstva, naveo je Vujović.

Prema njegovim riječima, u okviru regulatornih agencija potrebno je neke poslove racionalnije organizovati.

- Tu prije svega mislim na opšte poslove, a i na smanjenje cijene rada. Sve što budu  zahtjevi EU će ići u smislu samostalnosti regulatornih agencija ali i jačanja regulatora u djelatnostima koji pokrivaju. Konačno da nije bilo inicijativa od strane međunarodnih organizacija, milsim da u Crnoj Gori ne bi postojalo ovoliko regulatornih agencija. Mislim da naša javnost mora imati malo više povjerenja u rad i odgovornost ljudi iz agencija. Ja lično, ove državne mjere ne shvatam kao kaznu već kao socijalnu odgovornost, odnosno doprinos nas u agencijama da damo podršku prevazilaženju trenutne ekonomske situacije, zaključio je Vujović.

Portal Analitika