Ostalo

Mareju se ne sviđa ATP rangiranje

MarejjEndi Marej se poslije poraza u finalu Australijan opena osvrnuo na način formiranja svjetskog teniskog poretka, ne libeći se da kaže da baš ne uživa u tome kako funkcioniše ATP rangiranje.

Mareju se ne sviđa ATP rangiranje
Portal AnalitikaIzvor

A rangiranje, već godinama, funkcioniše po principu: pobjede na turnirima maksimalno donose 250, 500 ili 1.000 bodova ako su Mastersi u pitanju, odnosno 2.000 kada je u pitanju neki od Grend slemova, a naredne sezone ponovite li taj uspjeh - ostajete na istom, dok samo lošiji ili bolji rezultat mijenja bodovni saldo.

Turnira ima prilično, u 2013. će biti čak 69 različitih takmičenja koje utiču na ATP bodove, uključujući tu i sve faze Dejvis kupa, te završni Masters za odabrane.

"Da sam u finalu Australijan opena pobijedio Novaka, imao bih iza sebe (u kratkom vremenskom razdobolju) dvije Grend slem titule, finale Vimbldona i zlato sa Olimpijskih igara. A čak i tada - ostao bih baš daleko iza njega na ATP listi", kaže Marej.

Insistirajući na tome da učešća na najvećim turnirima moraju da donose najboljima još više poena, a ne samo simbolično (olimpijsko zlato, na primjer, manje "vrijedi" od bilo kog Masters turnira jer donosi šampionu 750 bodova, naspram 1.000 koliko dobija pobjednik nekog Masters), Marej kaže da ga, bez obzira na sistem, čeka težak posao.

"Ne tako davno pričalo se kako to Karolina Voznijacki može da bude najbolja na svijetu a da nije osvojila ni jedan Grend slem... Ono što je realnost, to je da je Novak konstantno dobar. A sada, kada se još i Rafa (Nadal) vrati, juriš na prvo mjesto ATP liste biće (mi) još teži", zaključio je vice-šampion Australijan opena.

Portal Analitika