Svijet

Počinje suđenje Đovaniju di Stefanu, advokatu Miloševića i Huseina

2901distefanoBritanac italijanskog porijekla Đovani di Stefano, nekadašnji pravni savjetnik Slobodana Miloševića, advokat Sadama Huseina i veliki prijatelj Željka Ražnatovića Arkana, izveden je pred sud u Londonu, prenosi portal Dnevnik.hr.

Počinje suđenje Đovaniju di Stefanu, advokatu Miloševića i Huseina
Portal AnalitikaIzvor

Izdavačka kompanija „Njuz internešenel“ tužila je Di Stefana 23. marta prošle godine, zbog korišćenja veb adrese sa imenom tabloida „Vijesti svijeta“ (News of the World). To je tabloid kojeg je Rupert Merdok ugasio 168 godina nakon osnivanja, zbog skandala vezanog za prisluškivanje poznatih ličnosti.

Britansko tužilaštvo podnijelo je prije dvije godine optužnicu protiv Di Stefana zbog pranja novca, krađe, iznošenja neistina o svojim pravnim kvalifikacijama i prebacivanja novca i imovine prevarom.

On, pak, tvrdi da je nevin. Iako su ga britanski sudovi u više navrata proteklih godina pozivali da dokaže svoje kvalifikacije, milioner se oglušio na pozive.

Za jedne prevarant, za druge uspješni poslovni čovjek Di Stefana smo upoznali 90-ih kao prijatelja i poslovnog partnera Željka Ražnatovića Arkana, koji je finansirao njegovo vjenačanje sa Svetlanom – Cecom Veličković 1995. godine. Di Stefano je bio prijatelj i sa Miloševićem, kojeg je pravno savjetovao.

Na svjetskoj sceni Đovani di Stefano primijećen je 2006, kada je bio u timu advokata Sadama Huseina. S diktatorom je, kaže, prije poslovno sarađivao. Tokom jedne posjete Bagdadu, navodi Di Stefano, upoznao je i Osamu bin Ladena, ali o tome ne postoje nikakvi obavještajni podaci. Di Stefano, koji je često putovao u Irak tokom suđenja Huseinu, koji je osuđen na smrt i obješen 2006, takođe je zastupao bivšeg zamjenika iračkog premijera Tarika Aziza i bivšeg iračkog potpredsjednika Taha Jasina Ramadana.

S obzirom na krug ljudi u kojem se kretao, popis klijenata ne čudi: Zastupao je panamskog diktatora Manuela Norijegu, pedofila Gerija Glitera i serijskog ubicu Harolda Šipmana, poznatijeg po nadimku „doktor smrt“, koji je odgovoran za ubistvo najmanje 215 pacijenata tokom 23 godine. Tako je dobio i nadimak „đavolji advokat“.

Foto: dnevnik.hr

Portal Analitika