Kultura

Sehad ČEKIĆ: Film „Posljednje poglavlje“ poziva gledaoce da probaju nešto novo

2901CekicNakon brojnih festivala, ne samo u okruženju, već i širom Evrope, prikazivanja u okviru takmičarskih programa i na posebnim projekcijama, film „Posljednje poglavlje“ reditelja Nemanje Bečanovića imaće bioskopsku premijeru 31. januara u podgoričkom Cineplexxu.

Sehad ČEKIĆ: Film „Posljednje poglavlje“ poziva gledaoce da probaju nešto novo
Portal AnalitikaIzvor

Sehad Čekić, jedan od producenata „Posljednjeg poglavlja“, za Portal Analitika kaže da taj film „poziva sve gledaoce da probaju nešto novo“.

- „Posljednje poglavlje“ svakako predstavlja netipičan film, kako za Crnu Goru, tako i za region. To je film koji ide u potragu za dubokim, nesvakidašnjim temama, uz visoki stepen poštovanja gledalaca. Tokom filma, a posebno poslije završetka - inspiriše gledaoca – ističe on.

Čekić podsjeća da je naslov prikazivan u okviru Sarajevo Film Festivala, zatim filmskih festivala u Prištini, na Paliću, pa Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, kao i u Holandiji, Njemačkoj, Turskoj. No, treba istaći učešće na najvećem festivalu nezavisnog filma u Evropi, londonskom Raindance Film Festivalu,

- Pored izuzetnih festivala na kojima je bio, smatram jednim od najznačajnijih dostignuća našeg filma to što je skrenuo na sebe pažnju medijima u Evropi i svijetu, a tome su dokaz pisanja u magazinu Screen, portalu Cineurop.org, mnogim specijalizovanim portalima. Neki od tih pohvala su prepuni superlativa, katkad neočekivanih – skromno dodaje Čekić.

On, zatim, skreće pažnju na vrijednosti filma koje su bile zapažene.

- Posebno nas raduje što je film uvijek posmatran u nekom širem kontekstu, što znači da nije interpretiran, posmatran kroz lupu svojevrsne „pozitivne diskriminacije“ zato što je iz Crne Gore. To je, svakako, potvrda i značajnih kvaliteta koje film posjeduje, kako u estetskom, tako i tehničkom smislu – zaključuje producent „Posljednjeg poglavlja“.

Podsjećamo, podgorička publika moći će od četvrtka da pogleda film u okviru redovnog bioskopskog repertoara Cineplexxa. Scenario potpisuju Aleksandar i Nemanja Bečanović, kostimografiju Natalija Vujošević, scenografiju Stanislav Nikičević, direktor fotografije je Jure Verovšek, a dizajner zvuka Aleksandar Protić. Glumačku ekipu čine: Amar Selimović, Vlado Jovanovski, Inti Šraj, Dejan Ivanić, Varja Đukić i Ana Vučković. Producenti filma iz Crne Gore su Čekić i Ivan Đurović, a koproducent Janez Kovič iz Slovenije. Film „Posljednje poglavlje“ realizovan je uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore.

Portal Analitika