Društvo

AEM: Izmjene Zakona bi izazvale negativne posljedice na medije

9aem-cgokNa današnjoj sjednici Savjet Agencije za elektronske medije je razmotrio Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o elektronskim medijima, kojim se planira usvajanje rješenja da višak prihoda nad rashodima Agencije za elektronske medije bude prihod budžeta Crne Gore i izrazio očekivanje da Skupština Crne Gore neće usvojiti predložene izmjene.

AEM: Izmjene Zakona bi izazvale negativne posljedice na medije
Portal AnalitikaIzvor

Savjet Agencije je konstatovao da bi izmijena Zakon o elektronskim medijima mogla izazvati negativne posljedice po položaj medija i Agencije kao nezavisnog regulatora.

-Najavljene izmjene mogu dovesti u pitanje uspješnost pregovora Crne Gore u Poglavlju 10 usljed nepoštovanja standarda Savjeta Evrope na koje se Crna Gora obavezala (Preporuka Savjeta Evrope 2000-23 o nezavisnosti i funkcijama regulatornih organa u oblasti radio-difuzije), navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Kvalitet Zakona o elektronskim medijima bio je jedan od bitnih uslova za napredak na putu evropskih integracija.

O značaju koji EK pridaje obezbjeđenju nezavisnosti regulatora za audiovizuelni sektor (Agencije za elektronske medije) svjedoči i prisustvo ocjena i preporuka o zakonskom okviru (Zakon o elektronskim medijima) i o radu Agencije, u Mišljenju EK o zahtjevu Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji iz 2010. godine, tako i izvještajima o progresu Crne Gore iz 2011. i 2012. godine.

- Pri tome, posebno treba imati u vidu da je upravo odsustvo uvažavanja standarda u ovoj oblasti dovelo do ishitrene izmjene Zakona o elektronskim medijima krajem 2011. godine, što je Evropska komisija prepoznala kao mjere kojima je „…dovedena u pitanje nezavisnost audiovizuelnog regulatora”, ističu iz Agencije za elektronske medije.

Naime, u Izvještaju o napretku za 2012. godinu se kaže:

- „Nedavnim izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima dovedena je u pitanje nezavisnost audiovizuelnog regulatora“ (2.2. Ljudska prava i zaštita manjina)

- „Usvojene su izmjene i dopune Zakona o elektronskim medijima prema kojima je Agencija za elektronske medije dužna da dostavi svoje operativne i finansijske planove i izvještaje Skupštini na odobrenje. Ovim se jasno podriva nezavisnost Agencije. Iako je Agencija za elektronske medije neznatno unaprijedila svoje kapacitete za praćenje medija i dalje ne uspijeva da ih prati izvan glavnog grada.“ (4.10.Poglavlje 10: Informaciono društvo i mediji).

- Umjesto da Crna Gora ide u pravcu obećanja datog tokom nedavnog bilateralnog sastanka povodom skrininga za Poglavlje 10 u Briselu, najavljena izmjena zakona ide upravo u suprotnom smjeru naglašavajući namjeru da se umjesto jačanja nezavisne pozicije regulatora ona dodatno uruši. Savjet je uvjeren da ovakav potez šalje poruku da nijesmo spremni da kao partner poštujemo obaveze i data obećanja, ističe se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, usvajanje aktuelnog predloga izmjene zakona, zajedno za izmjenom iz 2011. godine, u značajnoj mjeri ugrožava nezavisnu poziciju regulatora i svodi ga na nivo organa izvršne vlasti koji nema samostalnost u donošenju odluka.

Predstavnici Agencije su upoznali članove nadležnih skuštinskih odbora sa argumentima zbog kojih Skupština Crne Gore ne bi trebalo da usvoji predložene izmjene zakona.

Portal Analitika