Društvo

MPC: Zbog bogoslužbenih i prazničnih obaveza nismo stigli da vratimo Povelju

2801spc1Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori reagovala je na izjavu direktora Narodnog muzeja Pavla Pejovića o poštovanju sudske odluke kojom Povelja Ivana Crnojevića treba da bude vraćena toj instituciji. Prema njihovim riječima, MCP će ispoštovati odluku, ali to nisu uspjeli da učine u januaru „zbog mnoštva bogoslužbenih i prazničnih obaveza“.

MPC: Zbog bogoslužbenih i prazničnih obaveza nismo stigli da vratimo Povelju
Portal AnalitikaIzvor

U reagovanju dostavljenom Portalu Analitika, MPC precizira da „nema namjeru da ignoriše sudsku presudu, već će, kao i uvijek, uvažavajući zakonite odluke nadležnih organa Crne Gore i ovoga puta ispoštovati odluku Suda“.

- Zbog mnoštva bogoslužbenih i prazničnih obaveza u januaru, nismo uspjeli da učinimo dogovor sa upravom Narodnog muzeja, koja je, nažalost, ishitreno danas reagovala, prozivajući Mitropoliju za nepoštovanje sudske odluke – navodi se u saoptšenju i izražava nada da je današnjom direktnom komunikacijom sa upravom Muzeja „nesporazum prevaziđen“.

poveljaok

- Poštujući sudsku odluku, smatramo za dužnost da izrazimo svoje žaljenje što Sud nije uvažio argumentaciju naših pravnih zastupnika, koja je bila, čini nam se, sasvim logična. Mitropolija je, dakle, insistirala i dalje insistira na istinitosti i pravičnosti tvrdnji da je ktitorskoj povelji Cetinjskog manastira, kao njegovoj svojevrsnoj tapiji, mjesto u Riznici Cetinjskog manastira – stav je MCP.

U saopštenju se navodi i kako je tokom nekoliko decenija poslijeratne vlasti „od Crkve je oduzeta brojna pokretna i nepokretna imovina“.

- Smatramo da bi bilo krajnje vrijeme da se ta nepravda počne ispravljati, a da je ne treba produbljivati dodatnim obespravljivanjem i blaćenjem Mitropolije i Pravoslavne Crkve uopšte kao i nepravednim prozivanjem Crkve kao ustanove koja navodno podržava bezakonje – zaključuju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Portal Analitika