Društvo

Od Podgorice do Titograda iz ugla istoričara i arhitekata

2801tgdIstoričari Miloš Vukanović iz Podgorice i Darko Karačić iz Sarajeva, uz pomoć podgoričke arhitektice Iskre Đurović i podršku njemačke fondacije EVZ, realizovali su projekat „Inventing a New Communist Capital: Titograd In the First Decade After WWII“.

Od Podgorice do Titograda iz ugla istoričara i arhitekata
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o analizi načina na koji je poslijeratna Podgorica transformisana u Titograd, kao glavni grad nekadašnje jugoslovenske republike Crne Gore.

- Projekat je posebnu pažnju posvetito načinu na koji je urbano planiranje stavljeno u funkciju stvaranja novog administrativnog centra, kroz potenciranje temeljnih ideoloških vrijednosti komunističkog pokreta.

Prema riječima autora, glavna pitanja na koja je projekat pokušao da da odgovor jeste koji je odnos između socijalističke vlasti i promjene izgleda i funkcije kroz izgradnju novog crnogorskog glavnog grada tokom prvih godina nakon rata.

- Analiza urbanizacije i rekonstrukcije grada kao uvećanog  mjesta sjećanja je glavni metod koji će se koristiti u projektu, sa posebnim osvrtom na razvoj urbanih zona u Novoj Varoši i oko nekadašnjeg Lenjinovog bulevara. Ovi djelovi grada su pretrpjeli najveće promjene i postali sjedište novih državnih institucija. Poseban osvrt biće dat na podizanje spomenika u gradu.

Autori su koristili bogate sadržaje Nacionalnog arhiva Crne Gore i Pobjede, kao i intervjui sa arhitektama koji su učestvovali u ovom procesu.

Finalni produkt projekta je onlajn prezentacija na engleskom koja besplatno može rpeuzeti na zvaničnom sajtu Geschichtswerkstatt Europa.

2801tgd1
Portal Analitika