Kultura

Dobrotvorni koncert Ratimira Martinovića u Santa Barbari

2801MartinovicPijanista Ratimir Martinović nastupiće 28. feburara na prestižnoj Music Academy of the West (MAW) u Santa Barbari, saznaje Portal Analitika.

Dobrotvorni koncert Ratimira Martinovića u Santa Barbari
Portal AnalitikaIzvor

Jedan od osnivača Internacionalnog festivala Kotor Art i direktor njegovog muzičkog segmenta - Don Brankovih dana muzike, prirediće dobrotvorni koncert u organizaciji Odbora gradova pobratima Santa Barbare i Kotora. On će nastupiti u sali Han od 18.30 časova. Na programu su djela Frederika Šopena, Reingolda Gliera, Volfganga Amadeusa Mocarta, Johana Sebastijana Baha, Sezara Franka i Nikolaja Metnera.

Rođen je u Kotoru, gde je završio niže muzičko obrazovanje, Ratimir Martinović je diplomirao u klasi Kemala Gekića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gdje danas radio kao šef klavirske katedre. Sarađivao je  sa poznatim pedagozima i pijanistima kao što su Ivo Pogorelić, Karl-Hajnc Kamerling, Hiroko Nakamura, Žak Ruvijer, Ari Vardi i Serđo Pertikaroli. Nastupa od 12. godine i do sada je održao više od 600 resitala, kamernih koncerata i koncerata sa orkestrom svirajući u većini evropskih zemalja, Rusiji, SAD-u, Meksiku, Kanadi, Argentini, Japanu, Kini i na Tajlandu. Bio je solista na koncertima sa simfonijskim okrestrima Berlina, Istanbula, Helsingborga, Meksika, Tajlanda, Plovdiva, Harkova, Huareza, Montereja, Makedonije, Beograda, radio simfonijski orkestri Češke i Srbije i kamernim orkestrima poput Viotija, Kaljinjingrada, Gudača sv. Đorđa, Dušana Skovrana, Mladih evropskih solista, a sarađivao je sa dirigentima Aleksandrom Rahbarijem, Andresom Mustonenom, Emilom Tabakovim, Peterom Sundkvistom, Dejvidom Porselinom, Vilijamom Nolom, Aleksandrom Ostrovskim, Gudnijem Emilsonom...

2801martinovic1Dobitnik je prvih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, kao i društvenih i univerzitetskih priznanja. Danas se posvetio koncertiranju, pedagogiji i organizacionim poslovima u rodnom Kotoru. Osnivač je i član Kotor Art trija uz violinistu Romana Simovića i klarinetistu Aleksandra Tasića.

Tokom aktuelne koncertne sezone nastupa i u Brazilu, Poljskoj, Češkoj, Italiji, Njemačkoj, Španiji, Južnoj Koreji, Belgiji, Argentini i Finskoj.

U najavi za koncert u Santa Barbari, objavljenoj na internet stranicama Odbora, podsjeća se da dva grada sarađuju od 2009. godine i da je Kotor, koji se nalazi na Jadranskoj obali u Crnoj Gori, na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Podsjećamo, zahvaljujući Odboru gradova pobratima Santa Barbare i Kotora, u MAW će 8. i 9. februara u Kotoru održati audiciju za gudačke i duvačke instrumente.

Foto: Gavrilo Grujić

Portal Analitika