Društvo

PEJOVIĆ: MCP nije ispoštovala odluku Suda, Povelja Ivana Crnojevića nije vraćena

pejovicpavleMitropolija crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve nije ispoštovala odluku Višeg suda i nije vratila Povelju Ivana Crnojevića, kazao je za Portala Analitika direktor Narodnog muzeja Pavle Pejović. On je saopštio da će se zvaničnim dopisom obratiti MCP i tražiti da se poštuje odluka Suda i Povelja Ivana Crnojevića vrati. Advokat Novica Jovović, koji zastupa Muzej u ovom sporu sa MCP, kazao je za naš Portal da će pokrenuti postupak izvršenja.

PEJOVIĆ: MCP nije ispoštovala odluku Suda, Povelja Ivana Crnojevića nije vraćena
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Portal Analitika već pisao, Viši sud u Podgorici presudom je obavezao Mitropliju crnogorsko primorsku da u roku od 15 dana po pravosnažnosti presude Narodnom muzeju Crne Gore vrati kopiju Povelje Ivana Crnojevića manastiru Roždestva presvete Bogorodice na Cetinju. Presuda, koju je donijelo Sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Ranko Vukić, uručena je advokatskoj kancelariji Jovović 9. januara.

poveljaokPodsjetimo, Mitropolija godinama nije odgovarala na zahtjeve Narodnog muzeja da se Povelja Ivana Crnojevića iz 1485. godine o osnivanju Cetinjskog manastira, koja se čuvala u bibliotečko-arhivskom odjeljenju, vrati.

Muzej je daleke 1987.godine ustupio Povelju Ivana Crnojevića za izložbu kojom je otvoren Manastirski muzej, ali Mitropolija ni poslije 25 godina nije vratila ustupljeni dokument.

U obrazloženju Presude, kako nam je kazao advokat Jovović, navodi se da kopija Povelje predstavlja dio muzejskih eksponata i ista je na molbu tužene (pr. Pravoslavne Mitroplije crnogorsko primorske), a za potrebe otvaranja Manastirskog muzeja data na pozajmicu (posudu) tuženoj pa je ista, nakon što je prestao osnov za državinu, dužna vratitu tužiocu stvar koja je bila predmet posude (kopija Povelje), u čijem se posjedu kopija nalazila od 15. 04. 1952. godine do 7. 05. 1987.

novica_jovovicKako je Portal Analitika ranije pisao, na reversu iz Narodnog muzeja u koji smo imali uvid, i čiju fotografiju objavljujemo, pisalo je „da na molbu MCP, za otvaranje  manastirskog muzeja, “Muzeji Cetinja” daju na pozajmicu Povelju Ivana Crnojevića manastiru roždestva prečiste Bogorodice na Cetinju od 4.1. 1485. godine (zvanična kancelarijska kopija na pergamentu, Cetinjski muzej, broj 5)”.  Na reversu je potpis upravnika bibliotečko-arhivskog odjeljenja Muzeja Ljubomira Radulova, a datum je 7. 5. 1987. godine.

Inače, Osnovni sud na Cetinju donio je presudu u korist Narodnog muzeja o vraćanju Povelje  još 9. januara 2012. godine, ali je Mitropolija podnijela žalbu o kojoj je trebao da se izjasni Viši sud u Podgorici. Sud je to i uradio i Mitropolija je bila u obavezi da vrati Povelju u roku od 15 dana, kazao je advokat Jovović.

reversvelika
Portal Analitika