Abiznis

DAMJANOVIĆ: Ohrabruje novi pristup Vlade poreskoj politici

oksasa-slajdPredsjednik skupštinskog odbora za ekonomiju finansije i budžet Aleksandar Damjanović kazao je u intervju za Pobjedu da ohrabruje novi pristup Vlade poreskoj politici.

DAMJANOVIĆ: Ohrabruje novi pristup Vlade poreskoj politici
Portal AnalitikaIzvor

- Sama činjenica da se mijenja stav o dosadašnjoj fiskalnoj politici, ukazuje mi na to da je i u Vladi konačno sagledano da dosadašnja fiskalna politika nije odgovorila izazovima ekonomske krize.

Ona je možda imala efekta u vremenu snažne ekspanzije od 2006. do 2008. godine. Ja sam upozoravao da je i tada trebalo misliti o nekom ovakvom nepovoljnom periodu, uvoditi neke mjere tzv. anticiklične poreske politike, stvarati određene državne rezerve… Jer, znate, u vrijeme ekspanzije povećanje poreskih stopa lakše podnose i privreda i građani. Ali, u vrijeme recesije povećanje poreskih stopa je model koji sam po sebi nije dobar i privreda i građani su mnogo osjetljiviji, rekao je Damjanović.

Nekoliko godina imali smo suficite budžeta. Ti viškovi, plus prodaja dijela imovine Elektroprivrede, mogli su biti osnova neke državne rezerve, ali ta sredstva su potrošena i danas je stanje depozita u državnoj kasi kritično. To pokazuje i činjenica da smo usvojili budžet, gdje ćemo te deficite nadomještavati kreditima.

Odmah da kažem, SNP četiri godine traži promjenu fiskalne politike i sada se to počinje definisati i u samoj Vladi, što je vrlo bitna stvar. I kao čovjek iz opozicione partije time sam zadovoljan, jer konačno je i ta tema došla na dnevni red, naveo je on.

- Mi ne tražimo povećanje poreza, promjenu proporcionalnog u progresivni sistem oporezivanja i diferenciranje oporezivanja zarada i imovine samo da bi nametnuli privredi i građanima veće obaveze. Ne, mi se zalažemo da se kroz progresivni sistem oporezivanja obezbijedi da onaj koji više ima i više zarađuje, više i plati.

Dakle, to povećanje poreskih stopa mi posmatramo u funkciji pravednije raspodjele dohotka u Crnoj Gori i smanjivanja socijalnog jaza, tvrdi Damjanović.

Upitan šta očekuje od rasprave na Odboru o kriznom porezu, Damjanović je rekao da prema onome što se u međuvremenu događalo, očigledno je da će se na ponuđeni zakon amandmanski djelovati.

Amandman je podnio i SNP. Taj amandman ne mijenja model oporezivanja, ali bitno mijenja parametre za oporezivanje, odnosno poresku osnovicu.

Vjerovatno će nam na Odboru trebati malo više vremena kako bismo prema plenumu išli sa jasno definisanim stavovima i oko samog zakona i svih predloženih amandmana, rekao je on.

 

 

Portal Analitika