Svijet

Ruski protojerej kažnjen jer je tražio oslobađanje Pusi rajot

pusirajotokRuska pravoslavna crkva kaznila je "zavjetom ćutanja" protojereja Georgija Mitrofanova koji se zalagao za oslobađanje ruskih pankerki iz grupe Pusi rajot.

Ruski protojerej kažnjen jer je tražio oslobađanje Pusi rajot
Portal AnalitikaIzvor

Mitrofanov je profesor Duhovne akademije u Petrogradu i član sinodalne komisije za kanonizaciju.

Kako je javila Vjerska informativna agencija (VIA), Mitrofanov je medijima potvrdio da je kažnjen, ali nije želio da komentariše tu zabranu.

Patrijaršijski krugovi navode da se ne radi o "pisanoj zabrani", već o "usmenoj preporuci patrijarha Kirila", koju je on Mitrofanovu saopštio prilikom njihovog susreta u Petrogradu.

"Mitrofanov ne smije više da daje izjave i intervjue medijima. Opštih zabrana nema, već u pojedinačnim slučajevima”, objasnio je doskorašnji rukovodilac Pres službe patrijarha.

Takođe, Crkva je od nekih klirika zatražila da zatvore svoj blog jer su, kako se navodi, razmatrali "unutarcrkvene teme, na nekorektan način".

Dodaje se da se i Mitrofanov bavio takvim pitanjima. "Klirici ne treba da daju izjave ako nisu u stanju da zaštite "interese crkve", mogu da zbune čitaoca ili gledaoca, da daju neki komentar iz naivnosti, nepromišljenosti ili neznanja, koji potom mogu da "sablazne vjerujuće", navode crkveni krugovi, prenosi VIA.

Dodaje se unutarcrkvena zbivanja ne treba iznositi u "široku javnost".

Bliski saradnik patrijarha, protođakon i profesor, Andrej Kurajev, potvrđuje da je Mitrofanovu data zabrana.

Mitrofanov je poslednjih godina, kako se navodi, u javnim izjavama razmatrao brojna pitanja istorije crkve i njene sadašnjosti.

Mitrofanov je rođen 1958. u Petrogradu.

Na Akademiji predaje od 1988. istoriju 20. vijeka, ujedno je sveštenik hrama Sv. Serafima Sarovkog.

(b92)



Portal Analitika