Abiznis

ŽUGIĆ: Nema potrebe odlagati krizni porez, očekujem potvrdu Parlamenta

zugicok1Ministar finansija Radoje Žugić kazao je za RTCG da je krizni porez prudukt višeslojne analize, da je riječ o kriznoj mjeri za koju nema razloga da se odlaže, čija će sudbina zavisiti od efekata koje proizvede, te da očekuje sjutrašnju potvrdu ove Vladine mjere od strane crnogorskog Parlamenta.

ŽUGIĆ: Nema potrebe odlagati krizni porez, očekujem potvrdu Parlamenta
Portal AnalitikaIzvor

„Vlada je apsolutno ostala pri setu mjera koje je usvojila krajem decembra. Za sjutra očekujemo samo potvrdu od strane Parlamenta“ kazao je za RTCG ministar finansija Radoje Žugić.

Žugić je dodao da je Vlada spremna i otvorena za drugačija rješenja, koja bi imala „slične ili iste efekte“, ali i da nema razloga odlagati "nešto što je produkt višeslojne analize".

„Ako bude sjutra boljih predloga, Vlada je otvorena za njih,“ kazao je ministar.

Crnogorski ministar finansija je podvukao da je riječ o kriznoj mjeri, koja je produkt višeslojnih analiza, te da sudbina tih mjera zavisiti od njihovih efekata.

On je kazao da, kada je u pitanju prilagođavanje, odnosno krizni porez, Vlada veoma polaže  na konzistentnost i najavio niz aktivnosti na formiranju nove Vladine ekonomske agende.

Skupština će sjutra, na vanrednoj sjednici, razmatrati dopune Zakona o porezu na dohodak građana, kojim je predviđeno dodatno oporezivanje od tri odsto bruto zarada većih od 400 eura.

Prethodno će se o kriznom porezu raspravljati na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, nakon što je na sjednici tog parlamentarnog tijela u četvrtak, ta tačka koja je bila prva na dnevnom redu, na zahtjev ministra finasnija Žugića, pomjerena kao posljednja. Razlog pomijeranja bile su dodatne konsultacije u Vladi i najave amandmana na predloženi tekst zakona.

U petak su propali pregovori predstavnika USSCG i Saveza sindikata (SSCG) sa primijerom Milom Đukanovićem, nakon kojih je Unija saopštila da ostaje pri organizaciji protest ispred Skupštine, kako bi pokušala da apeluje na poslanike da ne usvoje zakon.

Portal Analitika