Region

Zagreb: Eksploziv postavljali iz obijesti, rukovanju ih naučio otac jednog od šest osumnjičenih

uhiceniokZavršeno je kriminalističko istraživanje šestorice uhapšenih zbog povezanosti s eksplozijom na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Policija je šestorku ispitivala sinoć do kasno u noć, a svoje iskaze mladići će danas, u pratnji advokata, dati i kod tužitelja. Tužiteljstvo potom ima rok od 24 sata da odluči s kakvim zahtjevom će ići prema sudu. Oko podneva su osumnjičeni privedeni na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo, javlja index.hr.

Zagreb: Eksploziv postavljali iz obijesti, rukovanju ih naučio otac jednog od šest osumnjičenih
Portal AnalitikaIzvor

Kako se neslužbeno doznaje, tokom dana bi protiv njih trebala biti podignuta kaznena prijava. Podsjetimo, oni su uhapšeni na području dviju policijskih uprava, otkrila je Mirela Ban iz zagrebačke policije: "Osobe su uhapšene na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave šibensko kninske".

Mjesec dana planirali napad

PU zagrebačka danas je u 11 sati održala konferenciju za novinare na kojoj su govorili načelnik PU zagrebačke Goran Burušić i načelnik Sektora kriminalističke policije Danijel Žugel.

Načelnik policijske uprave zagrebačke Burušić rekao je kako su tri eksplozije u zadnjih 14 dana uistinu uznemirile javnost. "Treća eksplozija, prema reakcijama javnosti, prepoznata je kao čin osoba željnih skretanja pozornosti javnosti na sebe. Istog dana, paralelno s obavljenim uviđajem, formiran je stručni tim u PU zagrebačkoj s jasnim ciljem - počinitelje ovog događaja moramo pronaći u roku od 24 sata", kazao je Burušić. Iako se u prvim trenucima činilo da policija tapka na mjestu, policija je, tvrdi Burušić, već u srijedu imala dovoljno dokaza o počiniteljima.

Načelnik sektora kriminalističke policije PUZ-a Danijel Žugel potvrdio je da je kriminalističko istraživanje nad šestoricom muškaraca završeno.

"Sumnja se da su se optuženi rođeni 1984., 1982., 1985., 1982.,i 1984. godine godine u prosincu u Vodicama dogovorili da će aktivirati eksplozivnu napravu na zagrebačkom gradskom trgu. Nabavili su eksploziv od oca jednog od osumnjičenih i uputili se u Zagreb, te ispunili svoju nakanu. Prvoosumnjičeni i petoosumnjičeni su od šestoosumnjičenog rođenog 1954. godine nabavili tri komada vojno-formacijskog visokog eksploziva i koji ih je obučio kako rukovati i postaviti eksplozivnu napravu. Po nabavljanju svih potrebnih dijelova, petoosumnjičeni je sve predao prvoosumnjičenom, koji je taj eksploziv držao u svom stanu u Zagrebu", pojasnio je Žugel.

Motiv napada - dosada i obijest!

Radilo se o vojno-formacijskom eksplozivu, potvrdio je Burušić. Motiv napada je obijest, suluda ideja pojedinaca, koji zbog lagodnog života ne znaju što bi radili pa se upuštaju u ovakve akcije, kazao je Burušić. "Nakon što su od jednog osumnjičenog nabavili eksploziv, od prosinca su isprobavali napad", potvrdila je policija. Dvojica su uhićeni u Zagrebu, jedan na granici s BiH i trojica u Šibeniku, potvrdila je policija.

Osumnjičeni su za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine, kazneno djelo dogovora za počinjenje kaznenog djela, nedozvoljenog držanja, posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari i pomaganje u počinjenju kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Kazna i do pet godina zatvora

Nakon istraživanja, šestorica muškaraca predata su pritvorskom nadzorniku, a mogli bi dobiti i do pet godina zatvora. Burušić je zahvalio svim građanima na pomoći u kriminalističkoj istrazi i rješavanju ovog kaznenog djela.

"Želim im poručiti da je rješavanjem triju eksplozija u Gradu Zagrebu u 14 dana policija nastojala opravdati njihovo povjerenje, ali vjerujem da smo uspjeli poslati poruku da je zagrebačka policija dorasla i spremna odgovoriti svakom izazovu bez obzira o kako se teškom kaznenom djelu radilo, a sve u interest postizanja sigurnosti svih građana Zagreba i gostiju", istaknuo je Burušić

Po Šibeniku i Vodicama priča se da je riječ o djeci iz uglednih vodičkih obitelji, takozvanoj "zlatnoj mladeži", a Šibenik.in doznaje kako jedan od njih upravo završava fakultet u Zagrebu, čeka diplomu i treba da postane profesor istorije. Drugi je iz porodice poginulog vatrogasca, pa Vodičani ne mogu vjerovati da se baš on išao s društvom igrati eksplozivom.

Nestašluk, a i popilo se

Jedan od bombaša je i brat Hrvoja Strikomana, vatrogasca koji je krajem kolovoza 2007. godine poginuo s kolegama u Kornatskoj tragediji, požaru koji je zavio u crno, javlja isti izvor. 
"Po Vodicama se priča da se ekipa te srijede napila i da su detonirali ostatke od novogodišnjeg dočeka, 'nekakvu pirotehniku koja puca nešto jače od standardnih petardi", navodi se u članku dok je  Ante Duvnjak, ugledni vodički poduzetnik i otac 27-godišnjeg Tomislava, studenta 5. godine građevine u Zagrebu, potvrdio novinarima da je policija jutros pretresla njihovu obiteljsku kuću u Vodicama i Tomislavov stan u Zagrebu.

"U pitanju je njihov nestašluk. Društvo je bilo vani, popilo se, ali nije im ovo trebalo" – kazao je Duvnjak pred novinarima.

Portal Analitika