Društvo

Mitropolit Mihailo na pomenu Savojama u Panteonu

mihailo1okArhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo prisustvovao je 20. januara  pomenu na 135. godišnjicu  upokojenih  vladara   kraljevske porodice Savoja, kralja Emanuela, "oca nacije" i njegove supruge, kraljice Margarite,  u Panteonu, u Rimu, saopšteno je Portalu Analitika iz CPC.

Mitropolit Mihailo na pomenu Savojama u Panteonu
Portal AnalitikaIzvor

Počekuje da  i posmrtni ostaci  K

ralja Vitoria Emanuela llI

, i njegove supruge, crnogorske princeze, a italijanske kraljice

Jelene

budu prenešeni u ovaj Hram.

Tokom  ceremonije  u Pantenonu, mitropolitu Mihailu  je bila dodijeljena počasna straža i ukazano visoko poštovanje, saopštavaju iz CPC.

Panteon, ili "hram svih bogova" je  najstariji očuvani rimski  hram,  star preko 2.000 godina. Ovo zdanje je preživjelo sva rušenja Rima, a nakon modifikacija i restauracija vizantijski car Foka ga predaje na dar papi Bonifaciju 608. godine, kad ga  on pretvara u crkvu posvećenu Svetoj Mariji od mučenika.

Ceremoniji u Rimu je prisustvovao i princ Filiberto Savoja, praunuk kraljice Jelene. On je mitropolitu Mihailu obećao da će doći u Crnu Goru i na Cetinje, gdje je rođena princeza Jelena Petrović.

I poštovaoci dinastije Savoja, koji su bili na ceremoniji u Panteonu, među kojima i princeze Irana i Avganistana,  izrazili su želju u razgovoru sa mitropolitom Mihailom da posjete Crnu Goru i da se na Ćipuru u crkvi posvećenoj Rođenju Bogorodice poklone sjenima  Kralja Nikole i Kraljice Milene, roditeljima italijanske kraljice Jelene.

I prošle i ove godine na pomen porodici Savoja u Panteonu mitropolit Mihailo išao je na poziv Počasne straže kraljevske vladarske kuće Savoja.

 

 

Portal Analitika