Kultura

Hanekeova "Ljubav" među favoritima za francuskog Cezara

2701AmourNagrađivana drama „Ljubav“ austrijskog reditelja Mihaela Hanekea sa 10 nominacija nalazi se među favoritima za francusku filmsku godišnju nagradu Cezar, prenosi SEECult.

Hanekeova "Ljubav" među favoritima za francuskog Cezara
Portal AnalitikaIzvor

Zvijezde Hanekeovog filma - francuske glumačke ikone Emanuel Riva i Žan-Luj Trentinjan, nominovani su za Cezara za glavne uloge, a Izabel Iper za sporednu žensku ulogu. Haneke je svojim filmom već trijumfovao u Kanu, kao i na dodjeli nagrada Evropske filmske akademije i Zlatnog globusa, a ima i pet nominacija za Oskara.

Emanuel Riva, glavni lik Hanekeovog filma o ljubavi starijeg para i izazovima sa kojima se suočava dolaskom bolesti, za osvajanje Cezara ima konkurenciju, između ostalih, Marion Kotijar, nominovane i za nagradu Bafta za ulogu u filmu „Rđa i kost“ Žaka Odijara. Odijarov naslov ima devet nominacija za Cezara, uključujući one za najbolji film, režiju i muziku.

Iznenađenje među nominovanima za Cezara je filmski hit „Camille Rewinds“, koji ima 13 nominacija, a riječ je o romantičnoj komediji Noemi Lvovski o mladoj ženi i njenim tinejdžerskim godinama. Film „Sveti motori“ Lea Karaksa, koji je podijelio kritiku u Kanu 2012. godine, takođe ima devet nominacija, uključujući za najbolji film i najboljeg glumca (Deni Lavan). Među naslovima u trci za Cezara za najbolji strani film su „Anđeoski dio“ Kena Louča, „Argo“ Bena Afleka i danski kandidat za Oskara „A Royal Affair“ Nikolaja Arcela...

Nominacije za Cezara proglašene su na osnovu 3.400 glasova predstavnika francuske filmske industrije, a dobitnici će biti proglašeni 22. februara u Parizu, dva dana uoči dodjele Oskara u Holivudu.

Na dodjeli Cezara prošle godine trijumfovao je nijemi crno-bijeli film „The Artist“ Mišela Azanavičijusa, koji je pobijedio u šest od deset kategorija u kojima je bio nominovan.

Portal Analitika