Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • Sandens: Najbolji „Fruitvale“ i „Blood Brother“, specijalna nagrada za Golubovićeve "Krugove"

Sandens: Najbolji „Fruitvale“ i „Blood Brother“, specijalna nagrada za Golubovićeve "Krugove"

2701krugovi„Krugovi“, novi film Srdana Golubovića, koji preispituje fenomen herojskog čina danas, a inspirisan je tragičnom pričom o Srđanu Aleksiću u Trebinju, dobio je specijalnu nagradu 29. filmskog festivala Sandens, na kome je imao američku premijeru, prenose mediji u regionu.

Sandens: Najbolji „Fruitvale“ i „Blood Brother“, specijalna nagrada za Golubovićeve "Krugove"
Portal AnalitikaIzvor

Golubovićevo ostvarenje, koji će evropsku premijeru imati na 63. Berlinalu u okviru pratećeg programa „Forum“, a od kraja februara i u bioskopima u regionu, dobio je specijalnu nagradu žirija u takmičarskom programu svjetskih drama na 29. Sandensu koji se danas završava dodjelom nagrada u glavnim kategorijama, piše SEECult.

Golubović je, preuzimajuci nagradu za umjetničku viziju u kategoriji svjetskog filma, zahvalio organizatorima Sandens festivala.

- Posebno želim zahvaliti mojoj ekipi. Podržavali ste me svih ovih godina, a nije bilo lako sa mnom. Hvala vam - rekao je Golubović.

Osim reditelja, film „Krugovi“ su na Sandensu predstavili i glumac Leon Lučev, koji tumači jednu od naslovnih uloga, zatim scenaristi Melina Pota - Koljević i Srđan Koljević, te producenti Jelena Mitrović i Boris T. Matić.

Inspirisan tragičnim herojskim djelom Srđana Aleksića, koji je preminuo prije tačno 20 godina, Golubovićev film snimljen je u koprodukciji Srbije, Njemačke, Francuske, Hrvatske i Slovenije. To je prvi film iz regiona koji se našao u konkurenciji za glavne nagrade Sandens festivala, a prikazan je u međunarodnom takmičarskom programu dramskih ostvarenja, sa još 11 naslova iz cijelog svijeta.

Golubovićev film prati tri paralelne priče koje se odvijaju u Beogradu, Njemačkoj i Trebinju danas. Glavni likovi, kao svjedoci događaja iz prošlosti, motivisani su da donose odluke koje će im promijeniti živote. Nebojša, svjedok događaja u kojem je stradao njegov najbolji prijatelj, prevazilazi grižu savjesti suočavajući se sa ubicom svog prijatelja; Haris, koji život duguje junaku koji se žrtvovao za njega, dug vraća rizikujući sve i pomažući ugroženoj ženi; a sin jednog od ubica u susretu sa ocem stradalog heroja, otvara put za prevazilaženje tragične prošlosti. Kako ističe sam Golubović, film „Krugovi“ postavlja pitanje da li je herojsko djelo uzaludna žrtva ili, kao kamen bačen na površinu vode, proizvodi koncentrične krugove koji podstiču na nova dobra djela. Uz Lučeva, glavne uloge tumače Vuk Kostić, Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček, Nikola Rakočević i Hristina Popović.

Glavni laureati „Fruitvale“ i „Blood Brother“: Kako prenose mediji u regionu, glavnu festivalsku nagradu - za najbolju američku dramu, osvojio je „Fruitvale“ Rajana Kuglera, a osim žirija, nagradila ga je i publika. Iako je na festival došla bez velikih najava, Kuglerova drama je na prečac osvojio kako žiri, tako i publiku. Radnja filma smještena je u kalifornijski Ouklend, gde je na stanici „Fruitvale“ policajac ubio dvadeseddvogodišnjeg mladića, pucajući mu u leđa. Kako su brojni svjedoci ubistvo snimili mobilnim telefonima, priča je odjeknula širom SAD, pokrećući talas pobuna protiv prekomjerene upotrebe oružja od strane policije.

Ukusi žirija i publike poklopili su se i kada su u pitanju dokumentarci, pa je za najbolji dokumentarac proglašen „Blood Brother“ Stiva Huvera. U pitanju je priča o čovjeku koji napušta sve i odlazi u Indiju da započne novi život. Tamo ostaje da radi u sirotištu u kojem su djeca zaražena HIV-om, pomažući im i postajući dio njihovih života, mijenjajući tako i sopstveni.

Lej Bel potpisuje najbolji scenario za dramu „In a World“ dok su najbolji reditelji Zekari Ajncerling, autor dokumentarca „Cutie and the Boxer“ i Džil Solovej, autorka drame „Afternoon Delight“. U kategoriji svjetskih ostvarenje, dobitnici nagrada su južnokorejska drama „Jiseul“ i kambodžanski dokumentarac „A River Changes Course“ koji je osvojio nagradu žirija, dok je specijalna nagrada publike pripala dokumentarcu „Pussy Riot: A Punk Prayer“ o članicama ruske pank grupe „Pusi rajot“, osuđene na kaznu zatvora zbog izvođenja „pank molitve“ u crkvi u Moskvi.

Foto: seecult.org

Portal Analitika