Zanimljivosti

Kokosova voda, eliksir mladosti

Kokosova_voda27Kokosova voda čini čuda kod podmlađivanja i gubljenja težine. Razlog za to je poseban sastav elektrolita, navode indijski naučnici sa Univerziteta u Nju Delhiju.

Kokosova voda, eliksir mladosti
Portal AnalitikaIzvor

Osim u te svrhe, ovaj blagotvorni napitak stručnjaci preporučuju za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja, jer je po molekularnom sastavu sličan krvnoj plazmi.

Ljekari već dugo znaju da je riječ o pravom blagu, jer su tokom Drugom svjetskom ratu u bitkama na Pacifiku, i Japanci i Amerikanci, umjesto transfuzije ranjenicima davali kokosovu vodu, upravo zbog sastava sličnog krvnoj plazmi.

Dakle, naučnici savjetuju da se „davanje ove transfuzije" praktikuje često, to jest da koliko god je češće moguće pijemo eliksir spravljen od 55 odsto kokosove vode i 45 odsto zelenog soka od ječmene trave.

Prema navodima indijske grupe naučnika, taj odnos „prepisan" je iz čovjekovog organizma, to jest ljudske krvi koju u istom odnosu čine krvna plazma i hemoglobin, samo što je u slučaju kombinacije iz čaše riječ o prerađenom biljnom hlorofilu, koji u potpunosti obnavlja organizam.

Inače, jedna šolja kokosove vode (bistra tečnost koju sadrže mladi plodovi) ima oko 46 kalorija. Poređenja radi, kokosovo mlijeko (dobija se cijeđenjem mljevenog kokosa) sadrži čak 550 kalorija.

Kokosova voda predstavlja idealan napitak za sportiste, jer je prirodan, zdrav izvor hidratacije, energije i povećava izdržljivost.

Sadrži dosta prirodnog šećera i minerala. Bogata je magnezijumom, kalijumom i vlaknima, koja pospješuju varenje.

Portal Analitika