Politika

BULATOVIĆ: Sukobi u vladajućoj koaliciji šansa za opoziciju

pedjazasSukobi u vladajućoj koaliciji oko predsjedničkog kandidata izazov su i šansa za cijelu opoziciju i uticajni dio civilnog sektora da podrže nezavisnog kandiata Miodraga Lekića, kao jedinog koji može pobijediti na izborima, smatra funkcioner Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović.

BULATOVIĆ: Sukobi u vladajućoj koaliciji šansa za opoziciju
Portal AnalitikaIzvor

Bulatović je kazao da su svađe u vladajućoj koaliciji, u koje su se, kako je naveo, pored Socijaldemokratske partije (SDP), uključili i drugi subjekti, šansa za opoziciju.

“Opozicija, uticajni dio civilnog sektora, i slobodnomiseći pojedinci treba da otvore dijalog u cilju stvaranja međusobnog povjerenja, kako bi svi jedinstveno i snažno podržali Lekića kao jedinu ličnost koja može pobijediti na predsedničkim izborima”, rekao je Bulatović u intervjuu agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, Lekićeva pobjeda i njegova kompletna politička ličnost ulivaju nadu za dugo očekivane promjene u Crnoj Gori.

Bulatović je ocijenio da je politički odnos Demokratske partije socijalista i SDP-a očigledno ispod granice koja definiše minimum za mogućnost opstanka dva subjekta u koaliciji.

“Od SDP-a su saopštene teške optužbe na račun DPS-a, istina ne prvi put, ali ovog puta je manji koalicioni partner otišao nekoliko koraka brutalnije u napadima na većeg koalicionog partnera”, rekao je on.

Bulatović je kazao da je lider SDP-a Ranko Krivokapić o predsjedničkom kandidatu DPS-a Filipu Vujanoviću u prethodnih nekoliko sedmica izrekao političke kvalifikacije koje, kako je naveo, po svom intezitetu prevazilaze isključivost čak i stavovima koje Krivokapić ima prema sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske.

“To najbolje govori u prilog činjenici da je odavno pređena granica u njihovom političkom obračunu. Suština sukoba je duboko koncepcijska, čak bih rekao i moralne prirode, tako da se neminovno nameće pitanje da li je moguće da čvrstina personalnih odnosa lidera dvije partije prevaziđe tu dubiozu”, rekao je Bulatović.

On je kazao da, ukoliko se sukobi smire personalnim relacijama između šefova DPS-a i SDP-a, jasno bi bilo da se radi o još jednoj koalicionoj epizodi dvije partije koje su spremne da radi očuvanja privilegija koje donosi vlast istrpe svaki vid poniženja.

“I da to predstave građanima Crne Gore kao brobu za očuvanje ugrožene mlade crnogorske nezavisnosti. Ipak ne bih isključio ni scenario da jedan snažan dio DPS-a iskoristi ove činjenice, i da nakon poraza Vujanovića, pokuša otvoriti proces zamjene SDP-a nekim drugim partnerima”, kazao je Bulatović.

On je, komentarišući najavu lidera Socijalističke narodne partije (SNP) Srđana Milića da će predložiti Glavnom odboru stranke da na predsjedničkim izborima podrže Lekića, kazao da je Lekić, bez obzira na to što ga je predložio Front, i na to ko će ga sve podržati, nezavisna i nestranačka ličnost.

“Lekić je utemeljio svoju predsjedničku kandidaturu svojim dosadašnjim političkim i državnim angažmanom. Uprkos tome, smatram da je svaki vid podrške značajan, pa i ovaj od strane Milića”, kazao je Bulatović.

On smatra da Lekić treba da se odredi prema toj i svim budućim podrškama njegovoj kandidatruri.

“Lekić će odlučiti na koji način će preko svog tima i svog izbornog štaba koordinirati i politički artikulisati ovakve i slične vidove podrške”, rekao je Bulatović.

On je kazao da želi pobjedu Lekića i da će tome dati maksimalan doprinos, naglašavajući da svaka podrška mora da bude jasna, konkretna i iskrena, “i što je najvažnije, da bude mjerljiva u izbornom rezultatu”.

“Takvu podršku Lekić je dobio kao nestranačka ličnost od svih konstituenata DF-a, kao i od Predsjedništva tog političkog saveza”, precizirao je Bulatović.

On smatra da je rano za procjene da li su moguća dva kruga predsjedničkih izbora.

“Treba sačekati i proces prikupljanja potpisa podrške predsjedničkim kandidatima koji je politički veoma zahtjevan. Svako ko odluči da se kandiduje za predsjednika, a da bi postao kandidat, mora da skupi oko 7,5 hiljada potpisa građana koji će podržati njegovu kandidaturu ličnim dolaskom u prostorije opštinskih izbornih komisija”, pojasnio je Bulatović.

Sigurno je, kako je naveo, da pored Lekića, bez problema, potpise podrške jedino još može obezbijediti i Vujanović.

Bulatović je kazao da bi drugi krug izbora bio više nego izvjestan da se SNP odlučio da ima svog predsjedničkog kandidata.

Upitan na čije biračko tijelo mogu uticati kandidati Pozitivne i Pravedne Crne Gore, Bulatović je kazao da te stranke mogu računati na svoje birače.

“Ipak, ovi predsjednički izbori biće više nego ranije politička utakmica između ličnosti, a ne nadmetanje političkih partija, koalicija i slično. U takvoj konstelaciji, daleko najbolja je pozicija Lekića, jer on kao nestranačka ličnost može oko sebe da okupi čitavu Crnu Goru, čak i one djelove koji su nekada politički bili duboko suprostavljeni”, dodao je on.

Bulatović je kazao da je Front želio razgovore sa opozicijom u cilju objedinjavanja oko jednog predsjedničkog kandidata, “koja bi se ogledala u apsolutnoj podršci i konkretnom zajedničkom angažmanu svih opozicionih subjekta u izbornom procesu za predsjednika”.

On je ocijenio da je stanovišta Fronta to bila dobitna kombinacija, navodeći da ne treba gubiti nadu za moguć dogovor opozicije.

“Oni od kojih ta odluka zavisi treba, da, dok još ima vremena, uoče koje sve benefite za Crnu Goru donosi pobjeda Lekića. Zato i crnogorska javnost, i mi u Predsjedništvu DF-a očekujemo odgovore kolega iz opozicije na našu iskrenu ponudu za razgovorima na najvišem nivou o zajedničkoj saradnji, uključujući i pitanje predsjedničkih izbora”, zaključio je Bulatović.

Portal Analitika