Svijet

Ajhengrin: Kriza u eurozoni nije ni blizu kraja

271ajhnKriza u eurozoni nije ni blizu kraja, poručio je jedan od vodećih američkih ekonomista, Beri Ajhengrin /Barry Eichengreen/, sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Ajhengrin: Kriza u eurozoni nije ni blizu kraja
Portal AnalitikaIzvor

Ajhengrin upozorava da bi dužnička kriza, koja je do temelja uzdrmala Evropu, vrlo lako mogla ponovo da bukne, ako lideri ne ubrzaju rješavanje problema.

“Iako evropske vlade i tržišta lakše dišu posljednjih mjeseci, nakon višegodišnjih problema, sada nije vrijeme za opuštanje. Ništa nije riješeno u eurozoni, gdje su tržišta prešla s neopravdanog pesimizma na neopravdani optimizam”, smatra Ajhengrin.

On je dodao i da će se kriza oko prevelikih dugova država i banaka u zoni eura pogoršati u ovoj godini, prenosi SEEbiz.

Evropski političari na skupu u Davosu pokušavaju da uvjere investitore i poslovne lidere da je Stari kontinent na putu oporavka nakon ozbiljne dužničke krize.

Prezadužene zemlje poput Italije i Španije su prošle godine bilježile alarmantno visoke troškove zaduživanja, zbog zabrinutosti investitora oko sposobnosti tih zemalja da otplate dugove.

Lideri eurozone su prošle godine predložili osnivanje bankarske unije, u okviru koje bi za superviziju svih banaka u eurozoni bio zadužen jedan nadzorni organ. Međutim, Evropa je i dalje u recesiji koja pritiska državne finansije.

"Evropljani će doživjeti šok zbog svoje uljuljkanosti, po mom mišljenju, vrlo brzo", rekao je Ajhengrin.

Prema njegovim riječima, nijedan od osnovnih problema nije riješen.

“Nema ekonomskog rasta u Evropi. Čak je i Njemačka na rubu recesije. Bankarska unija ne postoji. Rad na njoj čak i nazaduje u odnosu na prošlu godinu, pa će tržišta u nekom trenutku izgubiti strpljenje i eto krize ponovo", zaključio je Ajhengrin.

Izvor: MINA-BUSINESS

Portal Analitika