Zanimljivosti

VIDEO: Kitovi zadivili naucnike, pokazali nevjerovatno saosjecanje

delfiniokJato kitova odlucilo je da "usvojiti" bolesnog, deformisanog, delfina kojeg je njegova vrsta napustila jer je plivao presporo za njih. Naucnici su naišli na nešto što nisu ocekivali - odraslog delfina kitovi su primili u jato kao svog.

VIDEO: Kitovi zadivili naucnike, pokazali nevjerovatno saosjecanje
Portal AnalitikaIzvor


Covjek cesto može da uci od prirode, to je pokazao i ovaj primjer. Bihevioralni ekolozi Aleksandar Vilson i Džens Kraus procavali su jato kitova pored obala ostrva Piko u Azorima i naišli na nešto što nisu ocekivali - odraslog delfina kojeg su kitovi primili u jato kao svog. I ne samo to, on se uz njih mazio i oni su mu na isti nacin uzvracali, piše The Atlantic.



Da prica bude još bolja, nije rijec o bilo kakvom delfinu. Radi se o životinji sa teškom i vrlo ocitom deformacijom koju vjerovatno ima od rodenja. Zbog nje nije mogao da pliva brzo kao i ostali delfini zbog cega su ga oni ostavili. Kitovi su bili tu i primili su ga, a na ruku mu je išlo i to što oni plivaju puno sporije od delfina.



Iako naucnicima još uvijek nije jasno zašto kitovi dopuštaju da pliva sa njima, neki vjeruju kako se radi o lijepom gestu jednog bica prema drugom.

tekst i foto: Dnevnik.hr

Portal Analitika