Abiznis

Predvidanje iz Davosa: Evropu ceka šok nove krize, i Njemacka na ivici recesije

ajhegrinokKriza u eurozoni nije ni blizu kraja, porucio je jedan od vodecih americkih ekonomista i profesor univerziteta Berkli, Beri Ajhengrin, sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. Iako je lider Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi govorio o "pozitivnom trendu" na tržištima i predvidio ekonomski oporavak recesijom pogodene eurozone krajem ove godine, Ajhengrin upozorava da bi dužnicka kriza koja je do temelja uzdrmala Evropu vrlo lako mogla ponovo da bukne, ako lideri ne ubrzaju rješavanje problema.

Predvidanje iz Davosa: Evropu ceka šok nove krize, i Njemacka na ivici recesije
Portal AnalitikaIzvor


Iako evropske vlade i tržišta lakše dišu posljednjih mjeseci, nakon višegodišnjih problema, sada nije vrijeme za opuštanje, ocjenjuje ekonomista u intervjuu sa AP.



- Ništa nije riješeno u eurozoni, gdje su tržišta prešla sa neopravdanog pesimizma na neopravdani optimizam - rekao je on.



Pritom je i upozorio da ce se kriza oko prevelikih dugova država i banaka u zoni eura pogoršati u 2013.



Evropski politicari ove nedjelje u Davosu pokušavaju da uvjere investitore i poslovne lidere da je Stari kontinent na putu oporavka nakon ozbiljne dužnicke krize.



Dragi je prognozirao da ce se privreda monetarnog bloka oporaviti u drugoj polovini godine, navodeci da vlade moraju da ubrzaju strukturne reforme da bi njihove ekonomije brže napredovale, što ce pomoci u smanjenju javnog duga.



Prezadužene zemlje poput Italije i Španije su prošle godine bilježile alarmantno visoke troškove zaduživanja, zbog zabrinutosti investitora oko sposobnosti tih zemalja da otplate svoje dugove.



Tržišta obveznica smirila su se nakon što je prvi covjek Evropske centralne banke najavio da ce ECB kupovati zapise zemalja u problemima, pod uslovom da one obecaju da ce smanjiti budžetske deficite.

 

tekst i foto: Blic.rs

Portal Analitika