Politika

Muk: Lekic ima prednosti u odnosu na ranije kandidate opozicije

stevomukokLider Demokratskog fronta Miodrag Lekic ima brojne prednosti u odnosu na predsjednicke kandidate koje je ranije biracima predlagala opozicija, rekao je direktor Instituta Alternativa Stevo Muk, ocjenjujuci da ce izbori za šefa države biti neizvjesniji od prošlih.

Muk: Lekic ima prednosti u odnosu na ranije kandidate opozicije
Portal AnalitikaIzvor

Muk je kazao da ce tri opozicione stranke koje su na prethodnim izborima imale svoje kandidate ovoga puta podržati Lekica.

- Lekiceve šanse za uspjeh na izborima su vece, i njegova kandidatura ima mnogo više sansi na uspjeh u odnosu na ranije izbore, a izborna utakmica bice neizvjesnija“, rekao je Muk agenciji Mina.

On je ocijenio da ce najava Socijalisticke narodne partije (SNP), da ce podržati Lekica dodatno osnažiti njegovu kandidaturu. „Vjerujem da je to realan i racionalan politicki izbor za SNP u ovom trenutku“, naveo je Muk. On smatra da je Demokratska partija socijalista (DPS) kandidovala Filipa Vujanovica kasnije od uobicajenog, što, kako je kazao, sugeriše da ni ta stranka nije bila nacisto u vezi sa tim izborom.

- Vujanovic ce morati da prode makar formalnu neizvjesnost osporavanja kandidature pred Ustavnim sudom. Za razliku od 2008. godine Vujanovic nece imati podršku Socijaldemokratske partije (SDP), a podrška manjinskih stranaka je manje izvjesna, rekao je Muk.

On smatra da ce SDP istrajati u kritikovanju Vujanovica i da ce podnijeti žalbu Ustavnom sudu.

- Isto tako ocekujem da sud potvrdi kandidaturu Vujanovica, a nakon takve odluke SDP se može ponašati legalisticki i u skladu sa svojim obavezama iz ugovora o politickoj koaliciji podržati kanidata DPS-a, kazao je Muk.

Prema njegovim rijecima, izvjesnije je da ce SDP sacekati drugi krug izbora i da ce podržati Vujanovica, „ na nacin za koji procijene da je za njih najbolji“.

Komentarišuci najavljene kandidate iz Pozitivne i Pravedne Crne Gore, Muk je kazao da ce se oni boriti za glasove suverenistickog bloka, i da ce oštrica njihove kampanje biti usmjerena prema kandidatu DPS-a.

- Posljedica takve politicke komunikacije može biti pasivizacija jednog dijela potencijalnih biraca Vujanovica, ali i mogucnost da se biracima kandidata koji nisu prosli u drugi krug sugeriše podrška protivkandidatu DPS-a, precizirao je on.

Muk smatra da kandidati Pozitivne i Pravedne teško mogu ocekivati pobjedu na izborima. „Izvjesno je da Pozitivna želi da ponovo homogenizuje svoje biracko tijelo sa parlamentarnih izbora, a Pravedna može iskoristiti ovu kampanju da stekne dovoljnu podršku za formalizovanje organizacije kao politicke partije“, naveo je on.

Muk je zakljucio da su šanse za drugi krug predsjednickih izbora vece nego ranije.

(foto: pcnen.com)

 

 

Portal Analitika