Društvo

Tango najljekovitiji ples

tangookPoznata je cinjenica da ples, muzika i umetnost uopšte krijepe dušu i pomažu da se prevazidu mnogi psihicki problemi. Naucnici tvrde da medu svim nacinima kreativnog izražavanja, tango ima najljekovitija svojstva na tijelo i psihu!

Tango najljekovitiji ples
Portal AnalitikaIzvor

Terapija tangom se vec sprovodi u Argentini i vrlo uspješno pomaže onima koji se osjecaju usamljeno, napušteno i nevoljeno. Naime, strucnjaci tvrde da je od svih plesova tango najposebniji i najljekovitiji zato što izaziva osjecanja koje nijedan drugi ples ne izaziva.

"Držanje druge osobe u narucju je ono što tango cini posebnim, jer na taj nacin stvara iluziju ljubavnog odnosa", tvrdi psihijatar Silvina Perl. Kako je vecina ljudi sa psihickim problemima izolovana, cak i od porodice i prijatelja, tango im daje osjecaj pripadnosti.

Da bi igrali tango, partneri moraju da racunaju jedan na drugog, neophodni su jedan drugom i nesumnjivo je da to, kao i blizina koju namece ples, omogucavaju pacijentima da se bolje osjecaju i lakše napreduju u lijecenju.

Strucnjaci tvrde da samo sat vremena plesanja tanga dnevno smanjuje halucinacije kod psihickih bolesnika, jaca im koncentraciju i fokus.

Plesanje tanga ima i izuzetne efekte na starije osobe koje se osjecaju usamljeno.

Zanimljivo je da jako prija i ljudima koji nemaju nikakvih psihickih smetnji. Njima tango, više nego drugi plesovi, donosi bolje raspoloženje, jace lucenje hormona zadovoljstva, a samim tim i poboljšava fizicko zdravlje.

(foto: b92.net)

 

 

Portal Analitika