Abiznis

CBCG: Ove godine dodatne uštede od 132.000 eura

cbcgslajdCentralna banka Crne Gore tokom ove godine, smanjivanjem zarada i naknada napravice dodatne uštede od 132.000 eura, saopšteno je nakon sjednice Savjeta Centralne banke kojim je predsjedavao viceguverner Milojica Dakic.

CBCG: Ove godine dodatne uštede od 132.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Savjet je usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovodenju politike Centralne banke Crne Gore za novembar 2012.godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrdenim Programom rada i Politikom Centralne banke u 2012. godini. Ocijenjeno je da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren. Konstatovano je da je neto priliv stranih direktnih investicija u periodu januar – novembar 2012. godine viši za 15,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Rast aktivnosti je zabilježen u turizmu, trgovini na malo i prevozu putnika u drumskom i vazdušnom saobracaju, a pad u industriji, šumarstvu, prevozu robe u svim vidovima saobracaja i putnika u željeznickom saobracaju.

Savjet je razmotrio stanje u bankarskom sistemu i konstatovao da je u novembru ostvaren rast ukupnih i restrukturiranih kredita, depozita i nivoa likvidnih sredstava, kao i smanjenje nekvalitetne aktive, nekvalitetnih kredita i kredita koji kasne sa otplatom preko 30 i preko 90 dana. Iznos depozita premašuje iznos kreditnih potraživanja u poslednja cetiri mjeseca. Poslovanje banaka u ovom mjesecu karakteriše i smanjenje aktive, kapitala i kreditne aktivnosti u odnosu na prethodni mjesec.

Savjet je razmatrao i interne mjere Centralne banke za smanjenje troškova. Savjet Centralne banke Crne Gore ocjenjuje da je Centralna banka Crne Gore, od nastanka ekonomske krize, kontinuirano sprovodila sveobuhvatne interne mjere za smanjenje troškova svog poslovanja, a posebno u 2011. i 2012. godini, koje su dale zadovoljavajuce rezultate, prevashodno kroz ukupno smanjenje zarada svih zaposlenih za 7 odsto, dodatno smanjenje zarada guvernera i viceguvernera za 25 odsto, odnosno izvršnog direktora i glavnog ekonomiste za 20 odsto i naknada clanova Savjeta za 33 odsto.

Centralna banka Crne Gore ce i dalje nastaviti sa intenzivnim pracenjem troškova svog poslovanja i u 2013., preduzimati mjere za njihovu dalju racionalizaciju kroz smanjenje zarada i ukupne investicione potrošnje, kao i redukcijom pojedinih planiranih velicina troškova poslovanja u Finansijskom planu za 2013. godinu, cime ce nastaviti svoje djelovanje kao društveno visoko odgovorna institucija.

Savjet je odlucio da se, i pored sniženja od 33 odsto, naknade clanovima Savjeta dodatno smanje za 10 odsto, od 01.03.2013. godine.Guverner ce, saglasno odredbama Kolektivnog ugovora Centralne banke, posebnom odlukom utvrditi iznos obracunske vrijednosti koeficijenta za obracun zarada, umanjen za dodatnih 3 odsto pocev od 01.03.2013. godine. Po ovom osnovu, na poziciji bruto zarada zaposlenih, do kraja 2013. godine bice ostvarene dodatne uštede od cca 132.000 eura.Takode, bice odložena isplata primanja po osnovu ostvarenih rezultata rada u postupku ocjene radnog ucinka zaposlenih i za 2013. godinu. Po ovom osnovu uštede ce iznositi 30.000 eura.

Centralna banka ce, kroz izvršenje usvojenog Finansijskog plana za 2013. godinu, konstantno nastojati da obezbijedi da izvršenje pojedinih stavki iz dijela operativnih troškova budu ispod planiranih velicina u ukupnom iznosu od oko 125.000 eura.

Centralna banka Crne Gore ce mjere i aktivnosti na racionalizaciji troškova poslovanja implementirati do limita koji nece ugroziti efektivno i efikasno izvršavanja funkcija Centralna banke.

Centralna banka Crne Gore ce, tokom 2013. godine, sa posebnom pažnjom, pratiti ostvarivanje prihoda i rashoda Centralne banke i, shodno njihovom izvršenju, po potrebi, pristupiti izmjenama i dopunama Finansijskog plana za 2013. godinu.

 

 

 

 

Portal Analitika