Društvo

Da li ce hidroelektrane na Limu i Drini loše uticati na životnu sredinu Crne Gore?

2501_HE-200Da li ce hidroelektrane na Limu i Drini loše uticati na životnu sredinu Crne Gore znace se nakon završetka rada Komisije za procjenu kvaliteta sadržaja dokumentacija koje se odnose na izgradnju hidroelektrana u Republici Srpskoj i Srbiji.

Da li ce hidroelektrane na Limu i Drini loše uticati na životnu sredinu Crne Gore?
Portal AnalitikaIzvor

Konstitutivna sjednica Komisije za procjenu kvaliteta sadržaja dokumentacija koje se odnose na izgradnju  hidroelektrana u Republici Srpskoj i Srbiji, formirane od strane „Agencije za zaštitu životne sredine“ i Ministarstva za održivi razvoj i turizma, održana je danas u Podgorici.

„Držimo da je komisija izuzetno referentna, da je izuzetno analiticna  i nadasve potpuno strucno  osposobljena da da odgovore na sve ono što se u javnosti vec culo kao odredena dilema i naravno da da poseban osvrt na one sugestije i kritike koje ce se cuti nakon završetka javne rasprave“ kazala je Daliborka Pejovic direktorica Agencije za zaštitu životne sredine.

Pejovic je dodala da „nemaju svi u državama regiona istu praksu i iste usvojene standarde Evropske unije u pogledu strateške procjene uticaja na životnu sredinu i procjene uticaja“. S toga se neke države nisu bavile dovoljno kvalitetnom procjenom uticaja na Crnu Goru ukoliko bi došlo do realizacije tih projekata.

Komisijom predsjedava profesor doktor Mihailo Buric, dok su ostali clanovi ekspertskog tima: profesori doktori Micko Radulovic, Drago Maric, Vukic Pulevic, Milutin Ostojic, Sreten Škuletic, magistar Vasilije Buškovic, Milorad Jankovic, Dušan Pavicevic, Blažo Jokanovic, Ivana Bajkovic, Budislava Kuc, Nikola Jablan, Nataša Kovacevic i Aleksandar Perovic.

„Ovo su projekti koji treba da se realizuju na medudržavnim relacijama“ kazao je predsjednik Komisije Mihailo Buric, tako da ce u okviru svog zadatka, „clanovi Komisije osmisliti poruke i preporuke za saradnju medu državama u korišcenju vodnog potencijala po slivovima“. U svom radu Komisija ce se osloniti na vec postojece evropske propise ali i na principima struke.

Na pitanje „Da li ce hidroelektrane na Limu i Drini loše uticati na životnu sredinu Crne Gore“ profesor Buric je kazao da bi njegova izjavala u tom slucaju bila prejudicirana i da ce sacekati da Komisija na cijem je celu završi svoj rad i iznese strucni stav.

„Zadatak Komisije jeste da prvo identifikuje da li postoje prekogranicni uticaji, a onda kroz odredene analize vide u kojoj mjeri ce segmenti životne sredine i njihov kvalitet eventualno biti ugroženi ukoliko se konstatuje da tako nešto postoji“ saopštila je Daliborka Pejovic.

Novoformirana Komisija ce obici teren i direktno razgovarati sa svim onima koji smatraju da su u zoni uticaja, kao i sa strucnom i laickom javnosti, a zatim donijeti strucni stav i predstaviti ga javnosti.

Do 15. februara, prema rijecima Pejovic „strucna i laicka javnost, NVO i gradani mogu pismenim ili elektronskim putem dostaviti primjedbe i sugestije na ponudenu dokumentaciju“ na adresu dvije gore pomenute institucije. Rad Komisije nije vremenski ogranicen, ali Pejovic smatra da ce vremenski okvir za donošenje mišljenja i sugestija biti „relativno objektivno normalan vremenski rok“. Podsjetimo, mještani sela Metanjac u Bijelom Polju tvrde da ce gradnjom hidroelektrana na Limu biti potopljen jedan dio crnogorske teritorije, a za to, kažu, imaju i dokaze-mapu. Oni tvrde da su inženjeri iz Beograda još prije nekoliko godina dolazili u to selo oznacavajuci prostor koji ce biti potopljen.

2501_HE-430
Portal Analitika