Svijet

Afrika dobila prvu milijarderku

2501afrikaPrva žena koja je postala milijarderka u Africi je Isabel dos Santos, cerka predsjednika Angole Hosea Eduarda.

Afrika dobila prvu milijarderku
Portal AnalitikaIzvor

Ona je bogatstvo je stekla ulaganjem i kupovinom dionica u javnim deonicarskim društvima u Portugalu i dionica banaka i kablovskih televizija.

Prema podacima americkog lista Forbs, bogatstvo ove 40-godišnjakinje probilo je granicu od milijardu dolara.

Isabel dos Santos studirala je inžinjerstvo na Kraljevskom koledžu u Londonu, gdie je živiela s majkom koja se razvela od njenog oca. Prvi posao zapocela je 1997. godine, otvorivši u Luandi u Angoli restoran koji je nazvala "Miami Beach".

Od tada do danas prošla je dug put ka velikom poslovnom uspjehu, prije svega prisustvom u odborima nekoliko kompanija u Angoli i Portugalu. U maju 2012. godine povecala je svoj udio u najvecoj kablovskoj TV kompaniji u Portugalu ZON Multimedia sa 4,9 odsto na 14,9 odsto. Danas posjeduje 28,8 odsto dionica i jedan je od najvecih dionicara te kompanije, cija se vrijednost procjenjuje na 385 miliona dolara.

Takode, kci predsjednika Angole posjeduje dionice i u jednoj od najvecih portugalskih banaka - Banco BPI. Nalazi se i na kormilu te banke u Angoli, sa 25 odsto udjela. Prema nekim izvorima Forbesa posjeduje udio i u Unitelu, jednoj od dvije telekompanije u Angoli.

Prema navodima nekih analiticara u njenoj zemlji problem Angole je nedostatak transparentnosti i zbog toga javnost nije tacno upucena kako je Isabel gradila svoju karijeru.

Portparol milijarderke navodi da su takve tvrdnje nerazumne i da su sve Isabeline investicije prezentovane uz maksimalnu transparentnost.

(b92.net)

Portal Analitika