Društvo

Roditelji.me: Zadovoljni smo odlukom Vlade da izgradi šest vrtica

2812roditeljimeUdruženje “Roditelji.me” zadovoljno je odlukom Vlade da na njihov zahtjev izgradi šest novih vrtica u tri crnogorske opštine, prenosi Mina.

Roditelji.me: Zadovoljni smo odlukom Vlade da izgradi šest vrtica
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo prosvjete je najavilo u cetvrtak da ce nastaviti pregovore sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope o kreditnim sredstvima od deset miliona eura za izgradnju predškolskih ustanova u Podgorici, Pljevljima i Ulcinju.

»Obradovala nas je najava da ce novac za gradnju šest novih vrtica u Podgorici, Pljevljima i Ulcinju biti obezbijeden iz kredita Razvojne banke Savjeta Evrope«, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja pozdravljaju odluku da se raspiše poziv za javno-privatno partnerstvo za izgradnju vrtica u gradovima u kojima je prebukiranost najizraženija.

Udruženje predlaže da se ove godine obezbijedi montažni objekat u Podgorici koja, kako navode, ima najviše prebukiranih vrtica.

»Slicni objekti godinama postoje u Glavnom gradu i još nekim crnogorskim opštinama, a posljednji je izgraden u Nikšcu 2010. godine, površine 180 metara kvadratnih cija je vrijednost bila 60 hiljada EUR«, kažu u Udruženju.

To bi, kako navode, bilo najbrže prelazno rješenje.

»Udruženju Roditelji je najavljeno iz Ministastva prosvjete da ce ovaj predlog biti razmotren, a ocijenjen je kao dobar«, dodaje se u saopštenju.

Iz Udruženja navode da nove vrtice nece dobiti pojedine opštine na primorju.

»Planom gradnje novih vrtica i dogradnje postojecih izostavljene opštine poput Bara, Budve, Herceg Novog gdje je broj djece u grupama i raspoloživi radni prostor ispod standarda«, kaže se u saopštenju.

Oni podsjecaju da zvanicni podaci pokazuju da najveci prosjecan broj djece u grupi ima Herceg Novi 41, kojem je na raspolaganju 1,78 metara kvadratnih prostora.

»U Podgorici ih je prosjeku 37 u grupi i jednom djetetu „pripada“ manje od jednog kvadrata radnog prostora«, dodaje se u saopštenju.

Najbliža standardima je, kažu u Udruženju, javna predškolska ustanova u Plužinama, gdje je u grupama u prosjeku 15 djece kojima je na raspolaganju po 6,4 kvadratna metra.

»Ovi podaci jasno ukazuju koliko je važno što prije obezbijediti djeci u javnim preškolskim ustanovama kvalitetne prostorne uslove«, navodi se u saopštenju.

U Udruženju kažu da je, prema podacima Ministarstva, u Crnoj Gori u sistem predškolskog obrazovanja ukljuceno 32,7 odsto djece, a da cilj je da se taj procenat poveca na 40 odsto.

»U zemlji postoji 21 javna predškolska ustanova i 13 licenciranih privatnih. Godišnje broj djece u vrticima poraste za 4,4 odsto«, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika